Особености на тайландската кухня

Снимка: pixabay.com

Тайландската кухня сама по себе си звучи екзотично и е някак непозната в България. Добрата новина е, че наистина е точно толкова нестандартна и различна, колкото си го представяте. Още по-добрата новина е, че е и изключително вкусна.

Ако отидете на почивка в Тайланд, няма начин да не се изумите от разнообразието улична храна, която може да купите свободно. Пресни плодове, смутита и фрешове, приготвени на място пред вас, безброй пържени и печени меса, зеленчуци, питки, дори насекоми – скакалци, хлебарки и други екзотични и богати на протеин същества, от които те полазват тръпки в първия момент.

Самата тайландска кухня е наистина екстравагантна. Залага на силните вкусове и аромати. Преобладават сладкото, киселото, горчивото и соленото в изключително интересен и здрав баланс. А над всички тях доминира лютото. Подобно на мексиканската кухня, тайландците обичат силно пикантната храна.

Основно Тайланд е разделен на четири региона, всеки от които е повлиян по различен начин от кухните на съседните държави. В северната част силно влияние има китайската кухня, източната взаимства и видоизменя рецепти от Виетнам и Лаос, а малайзийската кухня оставя своя отпечатък на юг. Тайландската кралска кухня и нейните изтънченост и техники, произлизащи от кралство Аютая, определят кухнята в централната част на Тайланд.

Разбира се влиянието не е просто копиране. Тайландците обогатяват националната си кухня с готварски техники, нестандартни рецепти, а декорацията и начинът на сервиране е от изключително значение.

Оризът е основна храна и подпомага по-лесното приемане на лютата храна, като балансира и до известна степен неутрализира силния вкус. Майстор готвачите не използват точни мерилки и грамажи, а се учат да разчитат на собствената си преценка.

Набляга се на пресните морски дарове, рибата, зеленчуците и екзотичните плодове. Важно е съставките да бъдат пресни. Едно от най-прочутите ястия по света е салатата Сом Там, с характерен вкус на зелено манго.

Лимоновата трева е любима подправка, която присъства в много традиционни тайландски рецепти. Острият и специфичен вкус оставя своя характерен отпечатък във всяко ястие.

Нестандартни рецепти, които може да опитате са ориз с ананас, пиле и кашу, тайландската юфка Пад, моркси дарове с лук и чили, пролетни рулца със сладък сос, тофу със зеленчуци и др.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Глутен: 8 признака за непоносимост, които НЕ трябва да игнорирате

Какво е глутен? Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик,...

Прочети

Най-добрата диета при заседнал начин на живот

Aĸo цял paбoтeн дeн ceдитe нa eдин cтoл, a вeчep вмecтo във фитнec зaлaтa пpeдпoчeтeтe дивaнa, нямa...

Прочети

Полезни приложения на обелките от банани

След като изядем един банан, какво остава? Обелката! Всъщност можем да използваме обелките, вместо д...

Прочети

6 полезни хранителни комбинации

Вслушваме се в съветите на диетолози за по-здравословно хранене, като наблягаме на полезните съчетан...

Прочети

Известни личности за вегетарианството

"Моето уважение и симпатия към животните включва и морските жители — от делфини до риби и омар...

Прочети

Бестселърът "Яжте мръсно!" от д-р Джош Акс

Д-р Джош Акс е световно уважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене...