Особености на тайландската кухня

Снимка: pixabay.com

Тайландската кухня сама по себе си звучи екзотично и е някак непозната в България. Добрата новина е, че наистина е точно толкова нестандартна и различна, колкото си го представяте. Още по-добрата новина е, че е и изключително вкусна.

Ако отидете на почивка в Тайланд, няма начин да не се изумите от разнообразието улична храна, която може да купите свободно. Пресни плодове, смутита и фрешове, приготвени на място пред вас, безброй пържени и печени меса, зеленчуци, питки, дори насекоми – скакалци, хлебарки и други екзотични и богати на протеин същества, от които те полазват тръпки в първия момент.

Самата тайландска кухня е наистина екстравагантна. Залага на силните вкусове и аромати. Преобладават сладкото, киселото, горчивото и соленото в изключително интересен и здрав баланс. А над всички тях доминира лютото. Подобно на мексиканската кухня, тайландците обичат силно пикантната храна.

Основно Тайланд е разделен на четири региона, всеки от които е повлиян по различен начин от кухните на съседните държави. В северната част силно влияние има китайската кухня, източната взаимства и видоизменя рецепти от Виетнам и Лаос, а малайзийската кухня оставя своя отпечатък на юг. Тайландската кралска кухня и нейните изтънченост и техники, произлизащи от кралство Аютая, определят кухнята в централната част на Тайланд.

Разбира се влиянието не е просто копиране. Тайландците обогатяват националната си кухня с готварски техники, нестандартни рецепти, а декорацията и начинът на сервиране е от изключително значение.

Оризът е основна храна и подпомага по-лесното приемане на лютата храна, като балансира и до известна степен неутрализира силния вкус. Майстор готвачите не използват точни мерилки и грамажи, а се учат да разчитат на собствената си преценка.

Набляга се на пресните морски дарове, рибата, зеленчуците и екзотичните плодове. Важно е съставките да бъдат пресни. Едно от най-прочутите ястия по света е салатата Сом Там, с характерен вкус на зелено манго.

Лимоновата трева е любима подправка, която присъства в много традиционни тайландски рецепти. Острият и специфичен вкус оставя своя характерен отпечатък във всяко ястие.

Нестандартни рецепти, които може да опитате са ориз с ананас, пиле и кашу, тайландската юфка Пад, моркси дарове с лук и чили, пролетни рулца със сладък сос, тофу със зеленчуци и др.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Какво е добре да знаем за копривата?

Заради високото съдържание на желязо и аминокиселини, копривата се препоръчва при болки в...

Прочети

Билковите рецепти на Мария Требен, с които лечителката изцери хиляди хора по све...

Aвcтpийĸaтa Mapия Tpeбeн (1907 – 1991) e извecтнa пpиpoднa лeчитeлĸa, ĸoятo e пoмoгнaлa cъc cв...

Прочети

Д-р Пиер Дюкан: Шестте месеца, които могат да променят света

Роден съм практически едновременно с кризата на наднорменото тегло. Започнах да уча медицина в момен...

Прочети

Изхвърляте тези неща и веднага ще започнете да живеете по-добре

Случва се домът ни да е уютен и удобен, но в същото време се задъхвам в него. Не буквално, разбира с...

Прочети

10 вредни навика, с които трупаме килограми

Трите бели отрови ли са единствените виновници за натежалото ни и боледуващо тяло? Помислете дали ня...

Прочети

Малките тайни на семената – маково семе

Маслодайният сорт мак, разновидност на сънотворния мак е растението, чийто вкусни семена използваме....