Остеопороза?! Храни за профилактика и лечение

Снимка: pixabay.com

Остеопорозата е заболяване на костите и скелета, което засяга най-често хора в напреднала възраст. При остеопорозата се нарушава баланса между процесите на изграждане и разграждане на костна тъкан.

В резултат костите стават по-крехки и чупливи. Най-податливи на фрактури са областите на ръцете, китките, тазобедрените кости, гръбнака. Ето съветите на специалистите за храни и напитки, които да консумираме, за да намалим риска от поява на заболяването:

Храни, богати на калций и витамин Д

Тази комбинация е основополагаща за определянето на костната плътност в организма. Калцият сам по себе си не е достатъчен, въпреки че от ранна детска възраст ни повтарят колко е полезен. Витамин Д осигурява качественото усвояване на калция от организма. Затова съчетавайте храни богати на калций и витамин Д.

- храни, богати на калций – бадеми, бял фасул, бамя, тофу, портокали, смокини, брокол

- храни, богати на витамин Д – сьомга, скумрия, жълтъци, черен дроб, манатарки, печурки, сирене, кашкавал, прясно мляко, портокалов сок, соево мляко

Така например вечеря от сьомга на скара с гарнитура от задушени броколи и чаша портокалов сок е едновременно вкусна, здравословна и ще осигури на организма ви ценни вещества, витамини и минерали, като ви предпази от редица болести, сред които и остеопорозата.

Храни, богати на витамин С и силиций 

Витамин С и силицият работят страхотно съвместно като спомагат за изграждането на достатъчно количество еластин и колаген.

- храни, богати на витамин С – киви, червени чушки, портокали, мащерка, магданоз, гуава, папая, ягоди, карфиол, кисело зеле, ананас

- храни, богати на силиций – трици, всички пълнозърнести храни, овес, ябълки, мед, тиква, бадеми, краставици, сурови фъстъци, цвекло и др.

Ето вариант за здравословна закуска с превенция от остеопороза – овесени ядки, натрошени бадеми, ягоди, ананас, лъжица мед, объркани с кисело мляко.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

С дъх на планина - риган

Риганът е малко ароматно растение, което прави храната по-вкусна и съдържа в себе си полезни и лечеб...

Прочети

Мръсно хранене: Как да го използваме, за да подобрим диетата си

Как да използваме мръсните хранения, за да се придържаме към диетата си – без да качваме мазни...

Прочети

8 хранителни комбинации, помагащи ни да отслабнем

Правилното комбиниране на храните не само прави ястията вкусни, но ни помага да отслабнем и да водим...

Прочети

7 грешки, които допускаме при консумацията на вино

Ако не сте сред най-заклетите привърженици на виното, но все пак обичате да пийвате по една, две чаш...

Прочети

Разликите между диета и режим на хранене

Режимът на хранене е много по-полезен за организма.

Прочети

Бадемово мляко – как и по колко

Бадемовото мляко всъщност няма нищо общо с класическата ни представа за мляко. Заради белезникавия ц...