Печена тиква за душата

Снимка: pixabay.com

Тиквата е изключително полезна. Богата е на витамини, минерали, регулира теглото, помага при безсъние. Поднесена в различни вариации, тя може да бъде истинско удоволствие, наслада за небцето и сетивата.

Печена тиква

За правенето на страхотна тиква, рецептите са класически, изчистени и лесни за приготвяне. Тъй като тиквата е твърда и месеста изисква по-дълго време за термична обработка. Оставете я за около два часа във фурната.

Затворена с фолио и после още около 20 до 30 минути без фолиото ще може да се запече. Ако искате да придадете сладост, може да оставите тиквата да се пече поръсена с малко кафява захар или мед.

Сладки с тиква

Изберете любимата си рецепта за приготвяне на сладки. Меденки или курабийки, изборът е изцяло ваш. Сварете тиква и я пюрирайте. Добавете тиквеното пюре към сместа за печене. Ще получите същите апетитни сладки, но и приятен вкус на тиква. Може да поръсите с канела и пудра захар за повече аромат.

Чийзкейк с тиква

Тук изборът е отново във ваши ръце. Може да използвате тиква за блата или за плънката, а може и да направите изцяло тиквен чийзкейк, добавяйки тиква и в двете. Ако ползвате тиква само за блата, погрижете се основата на чийзкейка да не стане прекалено мека и водниста. Съотношението на масло и натрошени бисквити трябва да е повече от това на тиквата.

Пълнена тиква

Изберете по-малка тиква, за да може да я съберете във фурната. Изрежете я отгоре и я издълбайте отвътре като почистите семките. Може да напълните с микс от различни видове месо (най-вкусно става с дивеч), праз, картофи, зеленчуци и подправки. Затворете с изрязаното капаче и оставете да се пече на бавен огън поне 2 часа.

Ще получите вкусно ястие, с чието поднасяне на масата ще впечатлите гостите и семейството си. Малко куркума, индийско орехче, канела или свежи подправки, ще обогатят ястието ви.

Автор: Силвия Станчева     

Виж още

Прочети

С дъх на планина – естрагон

Естрагонът е интересна подправка, позната още от Древността. Използван е както от римляните, така и...

Прочети

10 ползи от сьомгата

Сьомгата, особено норвежката сьомга, е изключително популярна в България в момента. Тя е неизменна ч...

Прочети

От колко часа сън се нуждаете според възрастта си?

18 американски медицински експерти от няколко организации, сред които и американските академии по пе...

Прочети

Годжи бери: здравословни ползи от консумацията му

В последните няколко години у нас стана доста популярно консумирането на годжи бери, което от древни...

Прочети

Домашна паста, която лекува кариеса, избелва зъбите и укрепва венците

На пазара има голямо разнообразие пасти и инструменти за почистване на зъби. Но дали наистина всичко...

Прочети

Особености на тайландската кухня

Тайландската кухня сама по себе си звучи екзотично и е някак непозната в България. Добрата новина е,...