Плюсовете на диетите с ниско съдържание на въглехидрати

Снимка: pixabay.com / TiBine

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, включително кетогенната диета бяха спорни в продължение на десетилетия.

Убеждението, че мазнините са лоши, докато въглехидратите са добри, което води началото си от съмнителни научни проучвания от 1950 г., все още има силна власт над общественото съзнание.

Въпреки това тенденцията постепенно се обръща и все повече изследователи започват да поставят под въпрос непрестанното демонизиране на мазнините през 20-ти век.

Всъщност от 2002 г. насам е имало над 20 проведени проучвания на диети с ниско съдържание на въглехидрати, и по-голямата част от тях ясно показват, че ползите за здравето от нисковъглехидратна диета, значително надвишават тези на диетите с ниско съдържание на мазнини – особено когато става въпрос за загуба на тегло и сърдечно-съдово здраве.

Загуба на тегло

Проучванията показват, че хората, които значително намаляват приема на въглехидрати са склонни да губят повече тегло и по-бързо, отколкото тези на диети с ниско съдържание на мазнини.

Например, едно изследване, публикувано в The New England Journal of Medicine установява, че хората със затлъстяване, които страдат от висока честота на диабет или метаболитен синдром, са загубили по-голямо тегло на шестмесечна диета с ниско съдържание на въглехидрати, отколкото на рестриктивна диета на калории и мазнини.

Друго проучване, публикувано в The Journal of Pediatrics, произвежда подобни резултати. "Диетата с ниско съдържание на въглехидрати изглежда е ефективен метод за краткосрочна загуба на тегло при юноши с наднормено тегло и не вреди на липидния профил", заключават авторите.

Може би най-голямата причина, защо нисковъглехидратните диети са толкова ефективни за задействане на загуба на тегло е, че мазнините са естествено засищащи и могат да доведат до автоматично намаляване на апетита.

Въглехидратите, от друга страна, са склонни да имат висок гликемичен товар и могат да объркват нивата на кръвна захар, което води до по-голям глад, а оттам и по-голям прием на калории.

Сърдечно-съдово здраве

Все по-голям брой проучвания показват също, че нисковъглехидратните диети имат впечатляващи ползи за нашето сърдечно-съдово здраве.

Едно изследване, публикувано в The Journal of Nutrition, например, показва, че въглехидратното ограничение би могло да намали риска от атеросклероза и исхемична болест на сърцето при възрастни мъже.

Друго проучване, публикувано в The New England Journal of Medicine, установява, че пациентите на нисковъглехидратна диета изпитват повишени нива на HDL холестерола и намалени триглицеридни концентрации, в сравнение с пациентите на конвенционална диета. Диетите с ниски въглехидрати дори намаляват нивата на кръвната захар и инсулина.

Тъй като сърдечните заболявания са отговорни за 1 на 4 смъртни случая, важно е да се придържаме към диета, която намалява до минимум нашия риск от това широко разпространено заболяване.

Активни изследвания показват, че диета с ниско съдържание на въглехидрати или кетогенна диета, съчетана с редовни физически упражнения, е един от най-добрите начини за постигане на тази важна цел.

Следване на ниско въглехидратна диета

Много хора са първоначално колебливи да следват ниско въглехидратна диета, тъй като предполагат, че тя е твърде ограничаваща. В действителност, обаче, в диетата са разрешени голям брой храни, включително риба и морски храни, месо, яйца, зеленчуци, ядки, семена, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, здравословни масла, мазнини, и в някои случаи, дори и грудкови растения.

От друга страна, трябва да се избягва захар, пшеница и други зърнени храни, масла от семена, трансмазнини, изкуствени подсладители и всички преработени храни.

Това е диета, която идва много по-естествено за нас от стандартната американска диета, в която царуват въглехидрати и преработени храни, и ще е от полза за повечето от нас в дългосрочен план.

Автор: Michael Ravensthorpe / Източник: naturalnews.com / Превод: biopogled.com

Виж още

Прочети

Бульонът от кости на Луиз Хей, носещ здраве и дълголетие

Предлагаме ви рецептата на костен бульон (има вегетарианска рецепта) на Луиз Хей - 88-годишна дама,...

Прочети

Вино от розмарин за по-добра памет

Чувствате се уморени, разсеяни, разконцентрирани? Пийте едно вино от розмарин за подобряване на паме...

Прочети

Топ 5 натурални продукти за мазане на плажа

С настъпващото лято всеки започва да мечтае за безкрайни плажове, спокойствие, почивка и разбира се...

Прочети

Прочутата 8-дневна диета на лечителя Петър Димков топи неусетно килограми (точен...

Πpoчyтият лeчитeл Πeтъp Димĸoв ни e зaвeщaл чyдeceн xpaнитeлeн peжим, cлeд ĸoйтo дyшaтa и тялo...

Прочети

С дъх на планина – кориандър

Кориандърът е интересна и приятна подправка, използвана от древните египтяни преди повече от 5 хиляд...

Прочети

Какао, мед и овесени ядки за свежа кожа на лицето

В днешно време може да си купите всякаква маска за лице, която ви "обещава" невероятни резултати. Но...