Полезна информация за белтъчините и аминокиселините

Ядките съдържат осемте незаменими аминокиселини. Снимка: pixabay.com

Протеинът е най-сложният от всички хранителни елементи. Неговото усвояване и ополозотворяване се осъществява извънредно трудно.

Белтъчините спадат към най-трудно смилаемите хранителни съставки.

Излишъкът от белтъчини не само хаби енергията ни, но трябва да се складира в организма като отровен отпадъчен продукт под формата на допълнително тегло, докато тялото събере сили да го отхвърли.

Какво представляват белтъчините?

Белтъчините не се образуват в тялото от ядене на белтъчини. Белтъчините се образуват от съдържащите се в храната аминокиселини. До каква степен от белтъчна храна се получават белтъчини, зависи от това доколко са били оползотворени аминокиселините в нея.

Абсурдно е да се вярва, че като се изяде къс месо в тялото ни автоматично се образуват белтъчини. Трябва добре да се познават свойствата на аминокиселините, за да може да се разбере темата белтъчини.

Съществуват 23 различни аминокиселини.

Петнадесет от тях организмът сам произвежда, осем трябва да бъдат извлечени от храната. Само тези осем се наричат незаменими аминокиселини: всички плодове и зеленчуци съдържат повечето от тях, а има и такива, в които се срещат и осемте – моркови, банани, зеле, царевица, краставици, патладжани, грах, картофи, тиквите, доматите. Ядките, слъчнчогледът, сусамът, бобовите растения съдържат всичките осем.

Ако трябва да се яде месо, то трябва да е от добър източник, да се яде веднъж на ден в добра комбинация със зеленчуци.

Може и да не е всеки ден. За спортуващите - белтъчините не увеличават силата. Излишъкът от тях изисква повече енергия за храносмилането и обмяната на веществата. Свръхдозата протеин може да доведе спортистите до обезводняване и други видове дискомфорт. За по-усилена физическа дейност е необходимо да увеличите приема на въглехидрати, за да разполагате с повече гориво. Белтъчините не произвеждат енергия, те я изразходват.

В действителност на нас не ни трябват висококачествени белтъчини – висококачествените аминокиселини са това, от което се нуждаем, а те на свой ред произвеждат необходимия протеин.

Из "Сила за Живот", Харви и Мерилин Дайъмънд

Виж още

Прочети

Совиньон блан - дивото бяло вино

През 80-те години на XX век започва възходът на совиньон блана, който днес е едно от най-популярните...

Прочети

Пет причини да хапваме повече тиква

Когато стане въпрос за тиква винаги се сещаме за Елин Пелиновия разказ "Печена тиква’". Именно...

Прочети

Любими български подправки: магданоз

При приготвянето на първите си манджички, всеки новак в кухнята си задава десетки въпроси: Коя тендж...

Прочети

7 тайни на репичките

Апетитните червено-розови репички са прекрасна и свежа част от всяка зелена салата. Всъщност, освен...

Прочети

Здравословни коктейли с вода

Пиенето на вода помага за пълноценната работа на организма и правилното протичане на всички жизнени...

Прочети

Шест лесни здравословни закуски

Запечени ядки: вземете чаша сурови ядки (например бадеми) и ги сотирайте в тиган на средна температу...