Полезни ли са сирената с плесен?

Снимка: pixabay.com

Деликатесните сирена са изключително приятно мезе за вино, допълнение към коктейл или вечеря с приятели. Нека видим до колко са полезни и как да ги консумираме правилно.

Сирената с добавена благородна плесен като рокфор, бри, горгонзола, камемберт, дана блу, стилтън  са богати на минерали и витамини. Те съдържат калциеви и фосфорни соли, витамини А, В, Е, РР.

Освен това те са изключително богати на протеини и аминокиселини, които помагат за доброто състояние и изграждането на мускулите в човешкия организъм.

Последните проучвания доказват, че при редовна употреба на сирена в умерени количества, се повишава синтеза на меланин в организма, който се бори с появата на рак на кожата.

Деликатесните сирена са с изкуствено добавена синя, червена или бяла плесен. В малко количества тя е полезна за организма. Ако се прекали обаче уврежда чревната флора и създава стомашни проблеми.

Препоръчителната доза е 50 грама н хранене, като специалистите и диетолозите съветват да не се приемат ежедневно. Не случайно сирената от този тип са деликатесни и се консумират при по-специални поводи.

Бъдете внимателни при съхранението на този тип сирена. Следете сроковете на годност и не ги оставяйте за дълго в хладилника. Най-добрите готвачи в света съветват сирената с плесен да се консумират веднага след като сте ги закупили и да не ги оставяте в хладилника за повече от 24 часа. Ако все пак се наложи да ги приберете временно, покрийте ги с кухненска хартия.

Ще разпознаете качествените сирена по силния и натрапчив аромат. Сирената с бяла плесен миришат на пеницилин, което някои хора асоциират с "миризма на болница". Качествените сирена с меки и ронливи. Те се разпадат лесно.

Деликатесните сирена се съчетават отлично с пилешко, плодове, зеленчуци и могат да послужат за основа на някои сосове, които да обогатят и разнообразят приготвеното ястие, придавайки му френска елегантност и изисканост.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Овесени ядки – състав и ползи за здравето, разликата между ядки и трици

Овесът представлява суровина от зърнена култура – растението овес, което се развива и вирее пр...

Прочети

Цвеклото балансира емоциите

Всяко ястие е по-вкусно, ако в него се използват повече зеленчуци. Един от тях обаче – червено...

Прочети

Най-вкусната молба за напускане

Крис Холмс, митничар от лондонско летище, връчва на шефовете си най-сладката молба за напускане. Вме...

Прочети

Съвети за по-добър сън

Вече е доказан научен факт: сънят е не просто изключване на мозъка за почивка, а активно, сложно и н...

Прочети

8 неща, които не знаете за калориите

Но поглеждали ли сме всъщност колко калории има в любимия ни сандвич? Знаем ли колко калории на...

Прочети

8 полезни съвета за отслабване без диети

Не всеки има волята да спазва диета. Други пък са противници на прекалено строгите хранителни режими...