Полезни ли са сирената с плесен?

Снимка: pixabay.com

Деликатесните сирена са изключително приятно мезе за вино, допълнение към коктейл или вечеря с приятели. Нека видим до колко са полезни и как да ги консумираме правилно.

Сирената с добавена благородна плесен като рокфор, бри, горгонзола, камемберт, дана блу, стилтън  са богати на минерали и витамини. Те съдържат калциеви и фосфорни соли, витамини А, В, Е, РР.

Освен това те са изключително богати на протеини и аминокиселини, които помагат за доброто състояние и изграждането на мускулите в човешкия организъм.

Последните проучвания доказват, че при редовна употреба на сирена в умерени количества, се повишава синтеза на меланин в организма, който се бори с появата на рак на кожата.

Деликатесните сирена са с изкуствено добавена синя, червена или бяла плесен. В малко количества тя е полезна за организма. Ако се прекали обаче уврежда чревната флора и създава стомашни проблеми.

Препоръчителната доза е 50 грама н хранене, като специалистите и диетолозите съветват да не се приемат ежедневно. Не случайно сирената от този тип са деликатесни и се консумират при по-специални поводи.

Бъдете внимателни при съхранението на този тип сирена. Следете сроковете на годност и не ги оставяйте за дълго в хладилника. Най-добрите готвачи в света съветват сирената с плесен да се консумират веднага след като сте ги закупили и да не ги оставяте в хладилника за повече от 24 часа. Ако все пак се наложи да ги приберете временно, покрийте ги с кухненска хартия.

Ще разпознаете качествените сирена по силния и натрапчив аромат. Сирената с бяла плесен миришат на пеницилин, което някои хора асоциират с "миризма на болница". Качествените сирена с меки и ронливи. Те се разпадат лесно.

Деликатесните сирена се съчетават отлично с пилешко, плодове, зеленчуци и могат да послужат за основа на някои сосове, които да обогатят и разнообразят приготвеното ястие, придавайки му френска елегантност и изисканост.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Спирулина: какви са ползите от тази суперхрана

Спирулина е името на синьо-зелени микроводорасли, които са спомагали за произвеждането на кисло...

Прочети

Полезните свойства на фурмите

Фурмите са плодовете на финиковата палма и от хилядолетия се отглеждат в пустинните местности на Сев...

Прочети

10 съвета от фитнес треньор, отслабнал 70 кг без диета

Когато Джо Бърнстейн (Joe Bernstein) е бил на 25 години, тежал 154 кг. Изтощителните диети, на които...

Прочети

Грешки, които допускат жените, когато пазят диета

Когато искаме да отслабнем, почти винаги избираме драстична диета, неефективна тренировка... Резулта...

Прочети

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Дисбалансът на храносмилателните сокове в стомаха се проявява със симптоми на дразнене, лош дъх, гад...

Прочети

Избягвайте тези 15 храни преди секс

Докато всички знаем кои храни са афродизиаци, то най-вероятно никой не се замисля какво не бива да в...