Полезните свойства на различните видове мед

Снимка: pixabay.com

Всички знаем, че пчелните продукти са една от най-старите и най-полезните храни на света, тъй като съдържат суперценни естествени хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на организмите.

Медът съдържа лесноусвоими прости захари, ензими, минерали, витамини, оранични киселини и биологично активни вещества, източник е на много енергия - в 100 грама от него се съдържат 320 калории. Най-ценената храна от древните гърци е била сместа от кисело мляко с мед.

В древен Египет са пазели меда като съкровище и са го използвали не само за укрепване на организма, но и за козметични маски за по-красива коса и кожа. Но от мед до мед има разлика – ето кой за какво е най-полезен:

Акациев

Светложълт, прозрачен и лек, той има много нежен вкус и се препоръчва за деца, а в малки количества - и за диабетици. Може да се употребява всеки ден, препоръчва се при безсъние, стомашни проблеми, заболявания на бъбреците и влошено зрение.

Боров

Тъмнокафяв и с много интересен дъх, той е великолепно средство за лечение на болести на горните дихателни пътища.

Букет

Този вид мед е получен от нектара на различни растения, цъфтящи едновременно, затова цветът му варира, с изразено успокояващо действие при кашлица и нервни проблеми. Препоръчва се за повишаване на тонуса, храносмилането и има общоукрепвашо действие.

Липов

Един от най-висококачествените видове – със силен аромат на липа, светло жълт, със силно изразени противомикробно действие. Влияе добре при лечение на простуди, дихателни и кожни проблеми, болести на черния дроб, панкреаса, бъбреците.

Манов

Той е много тъмен, със специфичен вкус. Някои хора не могат да го възприемат, тъй като е доста натрапчив, но е истинско лекарство. Представлява "медената роса", която пчелите събират от листата и има силно изразени антибактериални и антибиотични качества. Подходящ е при анемии и за общо укрепване на организма.

От кориандър

Той има специфичен аромат и е тъмножълт, особено полезен при сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания, както и при болести на дихателните пътища.

От магарешки бодил

От древността е известен като афродизиак, тъй като се смята, че повишава потентността и влияе добре при проблеми с простатата, както и при възпаления на пикочните канали и бъбреците. Светложълт и лек, той е подходящ при болести на сърдечно-съдовата система.

Източник: highviewart.com

Виж още

Прочети

Кестени пазят от лоша енергия

Кестените могат да сбъдват желания, а енергийната им вибрация зарежда, успокоява и хармонизира тялот...

Прочети

Може ли да се храним здравословно, когато нямаме време?

Работа, пазаруване, фитнес, грижата за децата... Може ли да се храните здравословно, когато нямате в...

Прочети

Защо е полезно да спим на лявата страна

За повечето хора сънят сигурно е едно от най-любимите им занимания. Но знаете ли, че вашата спяща по...

Прочети

Киселина в малините доказано предпазва от рак

Eдни oт нaй-вĸycнитe гopcĸи плoдoвe, ĸoитo имaт и нeвepoятнa пoлзa зa здpaвeтo, ca мaлинитe. Moлeĸyл...

Прочети

Кои храни не е добре да държим в хладилника?

Хладилникът е прекрасно изобретение, за което няма как да не сме благодарни. Той присъства във всеки...

Прочети

Защо трябва да пием вода с лимон всяка сутрин

Ако търсите лесен начин да подобрите живота и здравето си като цяло, вие сте на правилното място. Пи...