Положителните страни на планинската пъстърва

Снимка: pixabay.com

Консумацията на риба е доказано полезна за човешкия организъм. На първо място това е богат източник на мастните киселини Омега-3, които се набавят единствено чрез храната. Пъстървата е изключително вкусна и приятна за готвене. Нека видим нейните супер сили:

Пъстървата като всички други риби е богата на протеини, минерали, витамини А, В1, В12, Е, Д, селен, калий, цинк и желязо. В белтъчния й състав влизат голяма част от важните за организма аминокиселини.

При тренировъчен режим на хранене, това ви гарантира чувство за ситост и добър баланс на веществата в организма. Сериозен бонус е и ниското съдържание на въглехидрати и мазнини.

След продължително боледуване, за деца, възрастни с проблеми с храносмилането и черния дроб, лекарите препоръчват прием на пъстърва поне три пъти в седмицата. Тя е лесно смилаема и с високо съдържание на белтъчини.

Пъстървата съдържа  също полезни вещества, които помагат при ставни и дерматологични проблеми, както и при автоимунни заболявания и хипертония. Спомага също и за предотвратяване риска от сърдечни болести като намалява нивото на лошия холестерол в кръвта.

Пъстървата е изключително лесна за приготовление. Може да я печете на скара, на фурна – самостоятелно или с гарнитура. Най-лесно се овкусява със сол, черен пипер, фреш лимонов сок, зехтин и малко горчица.

Пъстървата е от рибите, които вместо люспи имат кожа. Това я прави много по-лесна за чистене и подготовка преди готвене. Може да ползвате кожата на пъстървата за приготвяне на хрупкав рибен чипс.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Съвет на лекарите: през зимата 50 мл ракия със сланина и лук превъзхождат всяко...

Оказва се, че сланината укрепва имунната система. Това нейно качество е свързано с арахидоновата кис...

Прочети

Как да си приготвим вкусни калмари

Повечето морски дарове са полезни за организма, тъй като съдържат голямо количество протеини, ценни...

Прочети

Добрата страна на въглехидратите

Нека да видим защо е хубаво въглехидратите, да не бъдат изцяло изключени от менюто.

Прочети

Признаци за дефицит на важни хранителни елементи

Получавате ли всекидневно всички важни необходими хранителни елементи? Ако често усещате неразположе...

Прочети

Разтоварваща диета след празниците с нискокалорични зеленчуци

След тежки празнични трапези винаги настъпват дни на разкаяние заради преяждането, но и чувство за т...

Прочети

С дъх на планина – куркума

Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлено...