Положителните страни на планинската пъстърва

Снимка: pixabay.com

Консумацията на риба е доказано полезна за човешкия организъм. На първо място това е богат източник на мастните киселини Омега-3, които се набавят единствено чрез храната. Пъстървата е изключително вкусна и приятна за готвене. Нека видим нейните супер сили:

Пъстървата като всички други риби е богата на протеини, минерали, витамини А, В1, В12, Е, Д, селен, калий, цинк и желязо. В белтъчния й състав влизат голяма част от важните за организма аминокиселини.

При тренировъчен режим на хранене, това ви гарантира чувство за ситост и добър баланс на веществата в организма. Сериозен бонус е и ниското съдържание на въглехидрати и мазнини.

След продължително боледуване, за деца, възрастни с проблеми с храносмилането и черния дроб, лекарите препоръчват прием на пъстърва поне три пъти в седмицата. Тя е лесно смилаема и с високо съдържание на белтъчини.

Пъстървата съдържа  също полезни вещества, които помагат при ставни и дерматологични проблеми, както и при автоимунни заболявания и хипертония. Спомага също и за предотвратяване риска от сърдечни болести като намалява нивото на лошия холестерол в кръвта.

Пъстървата е изключително лесна за приготовление. Може да я печете на скара, на фурна – самостоятелно или с гарнитура. Най-лесно се овкусява със сол, черен пипер, фреш лимонов сок, зехтин и малко горчица.

Пъстървата е от рибите, които вместо люспи имат кожа. Това я прави много по-лесна за чистене и подготовка преди готвене. Може да ползвате кожата на пъстървата за приготвяне на хрупкав рибен чипс.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

10 лечебни подправки за оптимално здраве

Подправките са широко използвани за повишаване на здравето. Простото добавяне на няколко вкусни подп...

Прочети

Защо здравето е пряко свързано с червата

11 неща, които унищожават полезните пробиотични бактерии, живеещи в нас.

Прочети

Здравето според вашето лично число и Аюрведа

За вашето Здравето и вашите лични числа и каква връзката на нумерологията с Аюрведа

Прочети

Защо наричаме филията с кайма "принцеса"?

Най-напред нека изясним няколко важни неща. Принцесата представлява филия хляб, намазана с кайма и з...

Прочети

Хитът на сезона – бургерите

На 27 юли в далечната 1900 г. Луи Лесен създава първия хамбургер в щата Кънектикът, САЩ. Много бурге...

Прочети

Децата и храната: 10 правила за родители

Родителите, макар и да се интересуват много, да четат и да прилагат всякакви правила и да се стремят...