Ползи от консумацията на ленено семе

Снимка: mavcure.com

Растението лен е едногодишно тревисто растение, чиито стройни стъбла достигат на височина до 1.2 метра. Листата са синьозелени, ланцетовидни и достигат на дължина 2-4 сантиметра, а на ширина – 3 сантиметра.

Цветовете са светло сини, с пет венчелистчета, но се срещат и ярко червени цветове. Плодовете представляват кръгли, сухи капсулки, които съдържат няколко лъскави семенца, с форма на семка на ябълка. Срещат се основно два вида ленени семена – кафяви и златисти, които не се различават съществено по съдържание на омега-3 мастни киселини.

Растението лен се отглежда от векове за получаване на влакна, които се извличат от стъблото на лена. Ленените семена се използват за храна и за производство на ленено масло, което се използва широко като хранителна добавка.

Ленено семе е богат източник на хранителни вещества и микроелементи, хранителни фибри и есенциалната алфа-линоленова киселина. Освен източник на антиоксиданти, влакнини и "добри" мазнини, съвременни проучвания върху ленено семе откриват все повече доказателства, че тези семена могат да понижат риска от развитие на диабет, ракови и сърдечно-съдови заболявания.

Основната омега-3 мастна киселина в ленено семе – алфа-линоленова киселина, може да бъде от голяма полза за здравето на сърдечно-съдовата система, като предпазва кръвоносните съдове от възпалителни процеси, които са в основата на формирането на атеросклеротичните плаки. Консумирането на ленено семе повишава в кръвта нивото на две други омега-3 мастни киселини – ейкозапентаенова и декозапентаенова, които също потискат възпалителните процеси.

Приложения на лененото семе:

- Спомага загубата на тегло при хора със затлъстявания, т.е добре е да се включи в здравословната диета, комбинирана със спортни дейности при желание да се постигне отсталбащ ефект.

- Консумацията на ленени семена спомага за формирането на простагландини (хормоноподобни съставки), които увеличават пропускливостта на клетките и по този начин засилват имунната система.

- Помага в борбата с атеросклерозата, често срещана с увеличаване на възрастта при все повече хора.

- Има доказано положително въздействие при някои психични отклонения като шизофрения, депресия, подпомага поддържането на здрава психика при по-възрастното население.

- Увеличава усвоваемостта на калция – добре е да се комбинира с храни, богати на калций като риба и бобови храни, тофу, различни видове зеле (обикновенно, брюкселско, броколи, карфиол). Много хора обръщат внимание само на това да ядат богати на калций храни, без да знаят, че също толкова важно е калцият, който са изяли, да бъде усвоен от организма.

Често пъти комбинираме храни богати на калций с храни, които пречат за усвояването на калция от организма, което унищожава доброто желание за здравословно хранене и увеличаване на калция.

- Подпомага лечението на кожни проблеми като псориазис, акне, екземи, пърхот.

- Подпомага в реакциите на организма по време на стрес.

- Изследвания показват, че всекидневният прием на ленено семе може леко да подобри кръвната захар при диабет.

Източник: razlichno.com

Виж още

Прочети

Малките тайни на семената – ким

Спомняте ли си домашните бабини соленки със сиренце или кашкавал, те винаги като че ли изникват в съ...

Прочети

Минералната вода в България – къде, коя, какво лекува?

България е надарена с минерални води, които помагат при почти всички болести. Само от болежката зави...

Прочети

Изхвърляте тези неща и веднага ще започнете да живеете по-добре

Случва се домът ни да е уютен и удобен, но в същото време се задъхвам в него. Не буквално, разбира с...

Прочети

Защо е полезно да пием зелен чай?

Зеленият чай е първият билков чай, сварен някога, датиращ от 2737 г. пр.н.е. Неговите уникални ефект...

Прочети

Алкохол и отслабване

За вредата от алкохола върху здравето и личния живот е говорено много, нямам намерение да повтарям в...

Прочети

Пет причини да хапваме повече тиква

Когато стане въпрос за тиква винаги се сещаме за Елин Пелиновия разказ "Печена тиква’". Именно...