Ползите от консумация на сладки картофи

Снимка: pixabay.com

Сладките картофи са едни от любимите ни през есенно зимния-сезон. От тях можем да приготвим вкусна супа с джинджифил, пай, а защо не и сладкиш. Както всеки дар от природата те са заредени с безброй полезни елементи, които ни помагат в борбата с болести и поддържат организма ни здрав.

Ето и най-важните ползи от сладките картофи:

При артрит

Бета-каротин, магнезий, цинк и витамин B-комплекс правят сладките картофи изключително важна храна за контрол на артрит. Водата, в която се варят може да се прилага външно върху ставите за облекчаване на болката, свързана с артрит.

Превенция на рака

Тъй като тези зеленчуци са пълни с бета каротин, редовната консумация на сладки картофи намалява риска от рак на бъбреците, а също така се свързват и с намален риск от рак на гърдата при жени преди менопауза.

При диабет

Противно на общоприетото схващане, сладките картофи са добри за диабетици. Невероятно, но факт - те са много ефективни в регулирането на нивата на кръвната захар, като помагат за правилната секреция и функцията на инсулина. Разбира се, това не означава, че диабетиците трябва да ги ядат непрекъснато. Идеята е, че сладките картофи могат да заменят ориза или приема на въглехидрати като по-здравословен вариант.

Предпазват от сърдечни заболявания

Обогатен с високо съдържание на калий и витамин В6, те помагат за предотвратяване на инфаркт и инсулт. Сладките картофи спомагат за поддържането на електролитния баланс в клетките на тялото, както и намаляват кръвното налягане и поддържат нормалната функция на сърцето.

Борба с възпаленията

Подобно на нормалните картофи, сладките картофи също имат противовъзпалителни свойства, въпреки че те не принадлежат към едно и също семейство. Това се дължи главно на наличието на бета-каротин, витамин C-и магнезий. Те са еднакво ефективни при лечението на вътрешни и външни възпаления.

Източник на витамин С и Е

Бататите са един от най-добрите растителни източници на бета-каротин, и също са богати на витамини С и Е. Те са мощни антиоксиданти, които играят важна роля в борбата ни за дълголетие.

Нисък гликемичен индекс

Бавното освобождаване на захари помага на тялото да се поддържа здравословно и да има балансиран източник на енергия – без повишаване на кръвната захар, която предизвиква умора и наддаване на тегло.

Източник: naturalnews.com / Превод: KitchenStoriesSofia.com

Виж още

Прочети

10 яки вица за червеното вино, което снощи пих и капка не остана

Консумацията на една чаша червено вино на ден се счита за полезнo. Днес направих един куп полезни не...

Прочети

Полезните свойства на различните видове мед

Всички знаем, че пчелните продукти са една от най-старите и най-полезните храни на света, тъй като с...

Прочети

Полезните свойства на руколата

Руколата безспорно се превърна в истински хит през последните няколко години. Освен характерен вкус,...

Прочети

Думи, които имат чудовищен мутагенен ефект

Особено силен отрицателен ефект има сквернословието върху организма на човека, който го произнася. О...

Прочети

Как да се храним според знака на Луната – земни знаци

Знаците от земния тригон – Телец, Дева и Козирог управляват скелета, растежа, възпроизводствот...

Прочети

Бързото хранене като вреден навик

Независимо дали сме вегетарианци, ценители на средиземноморската диета, имаме непоносимост към глуте...