Портокалов сок – кога, как и по колко

Снимка: pixabay.com

Портокаловият сок е изключителна на вкус напитка, обожавана от малки и големи. Освен това тя има и страхотни преимущества, които правят всеки организъм здрав и силен. Нека видим:

Портокаловият сок намалява болките в ставите. Веществата в него хесперидин и нирингенин облекчават болките и помагат на хората с артрит.

Сокът от портокал намалява натрупаните мазнини като помага на организма да ги обработи по-лесно и да изхвърли натрупаните токсини.

Въпреки това не прекалявайте, защото високото съдържание на плодова захар в него може да доведе до обратния ефект и да подпомогне затлъстяването като отключи възможността за диабет тип II.

От три до шест чаши седмично е оптималното количество за здравословен живот. Изцедете портокала и веднага консумирайте готовата напитка. Ако изчакате прекалено много, полезните вещества и витамини ще намаляват постепенно.

Може да смесите портокаловия сок с ябълка, ананас, морков, за да намалите усещането за киселост. Ако това не ви пречи, комбинирайте с други цитруси като грейпфрут, лимон или киви.

Портокалов сок с лъжичка мед ще бъде енергийна бомба за тялото ви, стимулирайки имунната система и активирайки естествената защита на организма.    

Високото съдържание на витамин С се бори с анемията като подобрява усвояването на желязо в организма. Нивото на хемоглобина се повишава.

Ако страдате от гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника разреждайте сокът от портокал с вода. Високата киселинност може да обостри симптомите. Въпреки това той действа добре на почти всички заболявания на червата.

За предпочитане е да не приемате портокаловия сок на гладно. Може да го вземете на закуска, за да започнете деня си с витаминозна бомба, но хапнете предварително. 

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Тиквата - малко калории, много ползи

Печени, варени, сложени като плънка в баницата - тиквата е вкусен и подходящ за всеки плод. Но оказв...

Прочети

25 ароматни мисли за кафето

"Измервам живота си с кафени лъжички." - Т. С. Елиът

Прочети

Какво става с тялото ви, когато не ядете месо една година

Хората се отказват от всякакви новогодишни обещания. Ако не знаете дали можете да изкарате уикенда б...

Прочети

Ползите от портокалите и техните кори

С, В, Р, Е, К – тези витамини, плюс каротинът в прясно изцедения портокалов сок го превръщат в...

Прочети

Що е то шамфъстък

Шамфъстъкът е безспорно един от любимите видове ядки на много хора. Те са вкусни, забавляват децата...

Прочети

Взаимовръзката между емоциите и хроничните болки

На повечето от нас ни е много трудно да се вслушаме в нашето сърце или да следваме поривите на нашат...