Проф. Олга Шестова: Любовта на близките удължава живота и ни пази от болести

Снимка: bookz.ru

Прочутият доктор проф. Олга Шестова дава няколко безценни съвета, с които може да доживеете възраст, на която да се радвате на правнуци. Руският учен е автор на бестселъра "Възраст" и е кандидат на биологическите науки.

Възрастта, на която се представяме пред обществото, спрямо личната ни карта, не е същата като биологичната.

В някои случаи хронологичната се различава от биологичната с до 10-20 години!

Всичко е до начина ни на живот, зависи от генетиката, от навиците, както и от външните фактори. Важно е всеки един да се вслушва в себе си и желанията си: не ви се закусва сутрин – просто не го правите! Но пък, ако ви се хапва, не се насилвайте да не закусите. Всички сме подвластни на физиологичните закони.

Първият признак за стареене е, когато при покана за каране на колело например, дадете следния отговор: "Възрастта ми, теглото ми вече не позволяват, къде ти!".

Според новите норми на Световната здравна организация, за млад човек се смята мъж и жена до 44-годишна възраст, зрели са хората до 59, до 74 е преклонната възраст, а старци или дълголетници са бабите и дядовците, които са на 90 години и нагоре.

До 40-годишна възраст може да ни се простят т.нар. лоши навици – пиене, пушене, прекаляване с мазните храни, залежаване и т.н.

Най-добрата възраст, за да се замислим за начина си на живот и за елиминиране на вредните навици, е точно нашата 40-та годишнина.

Знаете ли, че хората, които седят не повече от 6 часа дневно и се раздвижват на всеки час по десетина минути, живеят 5 години повече от останалите, които седят 8 и повече часа без каквито и да е движения.

А имате ли нормален или леко повишен индекс на телесната маса, 5-те години добавка към живота ще нараснат до 7.

Не спира да се говори, че въздухът е по-лош от едно време, че ядем основно храни с ГМО – няма такова нещо!

Днес живеем по-дълго, тъй като достиженията в медицината са по-достъпни. Преди три десетилетия например, от левкоза оцеляваха едва 35 на сто, а днес този процент е 85%.

Храним се все по-добре, качеството на продуктите се покачва, пием по-чиста вода от предците ни. Достиженията в областта на козметиката са значително напреднали.

Ако нашите баби са имали пигментни петна и бръчки от работата им на слънце, то сега имаме доста добри слънцезащитни продукти за лицето и кожата на тялото.

Във всеки един период от живота ни сме чували за най-различни храни да са провъзгласявани за вредни – сол, захар, растителни мазнини и т.н.

Истината е, че няма напълно полезни и напълно вредни продукти. Когато всяко нещо се приема с мярка, то е добро за здравето ни – т.нар. интуитивно хранене.

Трябва да се вслушваме в организма ни. Винаги съм казвала, че не е страшно, когато човек си е хапнал, ако е гладен. Страшното е, когато яде, когато не е гладен – при умора, депресия, в компания или пък да не обиди домакинята или майка си, например.

При дългогодишно (75-годишно) изследване в университета в Харвард, било установено, че най-голям процент дълголетници са били мъжете и жените, които имали край себе си двама-трима близки хора.

Невероятно, но факт – точно това бил решаващият фактор за здравето и дългия живот! Факт, който буквално порази целият свят на медицината.

Любовта на най-близките ни хора спасява от Паркинсон, деменция, Алцхаймер, диабет, затлъстяване.

Не ме разбирайте погрешно – човек може и да развие някои от тези заболявания, но няма да умре от тях. Защото той поддържа своето здраве и живее по-дълго.

Всеки мъж е с доста по-голям шанс да живее дълго в брак, отколкото в пълна самота. При жените е точно обратно – в съпружески отношения дълголетието при дамите е по-късо, отколкото, ако останат сами.

Всъщност всичко се уравновесява с брака – щастливи ли са един с друг, жената дарява на съпруга си част от годините си живот на тази земя.

Французите са го казали: "Всеки носи своя рак, но не всеки ще доживее до него". Промени ли човек след навършване на 40 години навиците си, то 80 на сто от случаите на рак са предотвратими.

Ето защо здравето ни зависи от нас самите на 80%, а останалите 20% – от медицината.

И още нещо – за дълъг живот, най-важното е да не се ограничаваме, защото самото ограничаване съществува единствено в съзнанието ни.

Източник: Delo.bg

Виж още

Прочети

Непознатите ползи от аспирина за здравето

Дocтa xopa нe знaят, чe acпиpинът имa peдицa cтpaнични пoзитиви, paзлични oт eфeĸтa мy нa oбeзбoлявa...

Прочети

Кора от банан за по-бели зъби

Ето един много лесен вариант за постигането на перфектна усмивка - необходим ви е един банан или по-...

Прочети

Дефицит на протеин: как да го разпознаем - 10 признака за недостиг

Протеиновият недостиг може да е опасен за здравето и ако се появят голям брой симптоми, това означав...

Прочети

Кои храни и напитки унищожават тестостерона при мъжете

Дори бирата влияе върху понижаването на мъжкия хормон и любителите на бира, рано или късно се сблъск...

Прочети

Народният лечител бай Димо: Смесете тези 3 съставки и ще живеете 100 г.

Народният лечител бай Димо от Димитровград е известен на мнозина с изпитаните си лечебни смеси и с т...

Прочети

Д-р Папазова казва: Хлябът е убиец №1 на човешкото здраве

Причината - структурната промяна, която претърпява глутенът вследствие на хибридизацията на пшеницат...