Прохладна сангрия за летните дни

Снимка: pixabay.com / MonicaVolpin

Причината да се захвана с проучването на сангрията като напитка беше леката закачка между мен и една сервитьорка. Аз казах, че е коктейл, я тя отвърна, че това е вид вино. Замълчах и се зачудих, тъй като не бях убедена. Оказа се, че и двете сме прави.

Сангрията е типична испанска и португалска напитка. Обикновено съдържа вино, парченца плодове, подсладител и малко бренди. Най-обичам задължителните незадължителни неща. Объркахте ли се?

Основата на напитката е вино. Може да се ползва червено или бяло според сезона и предпочитенията. На Пиренеите предпочитат млади сладки вина. Задължително е да се сложат плодове, но вариациите са според сезона и според това какво има налично под ръка.

Може да се експериментира с портокали, лимони, лайм, праскови, малини, пъпеши, боровинки, ананас, ябълки, киви, манго, грозде и други. Подсладителите могат да бъдат мед, захар, захарен сироп или портокалов сок. Вместо бренди може да се добави ликьор, сода, спрайт или севън ъп. Сангрията може да се остави да престои от няколко минути до няколко дни. Освен това може да се поднесе както като топла, така и като студена напитка.

Вглеждайки се в етимологията на думата, няма как да пропуснем да споменем, че "сангрия" идва от испанската дума за кръв – sangre. Това е така, тъй като основно сангрията се прави с червено вино. Сервира се в кана с подходяща лъжица или коктейлна пръчица, която да улесни равномерното разпределение на плодовете при наливане.

В някои райони се произвежда специално младо вино, което да се ползва за сангрия. То е много по-сладко, с наситени плодови аромати и по-мек вкус. Това е чудесен начин да се разхладите през лятото и да се сгреете през зимата.

След дълго проучване из интернет се спрях на няколко рецепти, които ми се сториха интересни за разгара на летните месеци. Белите вина, които се препоръчват са "Совиньон блан", "Ризлинг", "Шардоне", "Пино гриджо":

Вариант 1:
- бутилка "Пино гриджо",
- 1/2 чаши пресен ябълков сайдер,
- 1 чаша сода,
- 1/2 чаша бренди с джинджифил,
- 9 нарязани ябълки и круши
- мед

Вариант 2:
- бутилка "Риоха",
- 1/2 чаша сода,
- 3 с.л. захар (или мед),
- 20 мл "Калвадос" или друг ябълков ликьор
- резени лайм, лимон, праскови и ябълки в голяма кана
- сложете в чашите по няколко пресни малини.

Вариант 3:
- бяло вино - 1.5 л
- захар - 1/2 ч.ч.
- водка - 60 - 80 мл
- лимони
- портокали
- ябълки
- ананас
- череши - консерва коктейлни със сока
- мента - 4 - 5 листа свежа

Силвия Станчева за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Психологическата роля на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза и другите жлези с вътрешна секреция са свързани с нашите емоции и чувства. Те подд...

Прочети

Храните и напитките, които убиват страстта

Морски дарове, шоколад, авокадо, канела... Много се знае, пише и говори за храните, които съблазнява...

Прочети

Що е то шамфъстък

Шамфъстъкът е безспорно един от любимите видове ядки на много хора. Те са вкусни, забавляват децата...

Прочети

Бързото хранене като вреден навик

Независимо дали сме вегетарианци, ценители на средиземноморската диета, имаме непоносимост към глуте...

Прочети

Трикове за домашна майонеза

Със сигурност руската салата е едно от любимите зимни предложения. Приготвена вкъщи, тя е свежа, пря...

Прочети

Шест лесни здравословни закуски

Запечени ядки: вземете чаша сурови ядки (например бадеми) и ги сотирайте в тиган на средна температу...