Прошуто - истинска наслада за вкусовите рецептори

Снимка: pixabay.com / zalazaksunca

Удивително апетитен. Незабравим вкус. Ценителите му са пръснати из всяка точка на света. Ето няколко интересни факта за прекрасното прошуто.

Прошуто (prosciutto) е деликатес от италианската кухня, вид шунка от свински бут, маринован и зрял по специфичен начин. Една от тънкостите при приготвянето му се крие в употребата на сол и ароматни подправки.

В менютата на различни ресторанти или в магазините може да попаднете на два вида прошуто - "крудо" (сурово прошуто) и "кото" (варено прошуто). Най-известната и скъпа шунка може да се намери в централната и северната части на Италия – в градовете Парма и Сан Даниеле.

Приготвянето на прошутото е бавен и равномерен процес, който понякога може да продължи до две години. За направата му се отглеждат специална порода свине, като в околностите на Парма те се хранят с остатъците от производството на пармезан. Когато достигнат 10-месечна възраст и тегло 160 кг, те стават годни за клане, но само ако натрупаният слой мазнина е достатъчен, тъй като той е от съществено значение при сушенето на месото, а също и за запазване на неговата крехкост.

Първоначално задните бутове на свинете се почистват, натриват се със сол и се пресоват за период от около два месеца, за да се отнеме цялата кръв. След това се измиват от излишната сол и се поставят в тъмно и проветриво помещение при ниска температура, за да изсъхнат напълно.

След като месото се изсуши, се премества в помещения със стайна температура и се оставя да виси още около 18 месеца, за да узрее, след което е готово за консумация. Относително е времето, за което прошутото ще е напълно годно за употреба, тъй като всеки регион има различен климат и специфични начини на производство.

Някои от най-известните видове прошуто ("Прошуто от Модена" и "Прошуто Сан Даниеле") са част от националното богатство на Италия, като на тези продукти е издадена марка за произход, която е юридически защитена в Италия и ЕС.

Прошутото може да бъде сервирано по десетки начини - в антипасти или предястия, прекрасна добавка е към свежи салати и паста, върху пици и сандвичи, увито около гризини с пармезан... За почитателите на по-нестандартните комбинации се предлага "в компанията" на пъпеш. Абсолютната класика е прошуто с чаша вино и сирена.

Наздраве!

Автор: Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Ползите от консумацията на лимони

В лимоните се съдържа голямо количество витамин С и лимонена киселина, както и витамин В5 и В9, изкл...

Прочети

Как се пие чай в различните точки на света

Безспорен факт е, че чаят е една от най-освежаващите напитки, употребявани навсякъде по света. Същес...

Прочети

Що е то шамфъстък

Шамфъстъкът е безспорно един от любимите видове ядки на много хора. Те са вкусни, забавляват децата...

Прочети

10 вредни навика, с които трупаме килограми

Трите бели отрови ли са единствените виновници за натежалото ни и боледуващо тяло? Помислете дали ня...

Прочети

Най-добрият чистач на кръвта: 25 дни, 2 съставки и нулев риск от инфаркт и инсул...

Ако искате да се предпазите от инфаркт и инсулт, запомнете тази рецепта!

Прочети

Лечебните свойства на нара

Един от най- екзотични лечители, който все още не е съвсем добре познат в профилактиката и в родната...