Разтоварване със сокове – полезни съвети

Снимка: pixabay.com

След празничното коледно пиршество и броени дни преди новогодишната нощ, настъпва идеалният момент да помогнете на организма си да се възстанови след обилното хранене. Ето как може да направите това, без да се подлагате на диета:

Разтоварването на организма с прясно изцедени сокове е полезно и пречистващо. Времето между празниците е подходящо, тъй като не сте на работа и може да се отдадете на заслужена почивка. По време на почивка на организма са му нужни по-малко калории, отколкото при активна работа, затова разтоварването със сокове ще има максимален ефект, без да създава усещане за глад.

Заложете на комбинации от сокове от цитрусови плодове. Мандарини, портокали, грейпфрути действат освежаващо и ще набавят на тялото ви всички нужни витамини. Може да ги комбинирате с прясно изцеден сок от морков или ябълка. Пектинът в ябълката допълнително ще помогне на храносмилането, а морковът ще ви даде бонус витамин С и други важни вещества.

Ако разполагате с добра сокоизстисквачка може да добавите сок от горски плодове, зелени подправки като магданоз, целина, както и сок от нар. Така ще разнообразите и същевременно ще забъркате енергийна бомба, с която да укрепнете имунната си система.

Оптималното време за прочистване със сокове и детоксикация е 10 дни. Въпреки това, може да направите една бърза серия от 36 часа. На пръв поглед звучи доста, но ако сметнете часовете за сън, ще разберете, че не е толкова много.

Разтоварването със сокове действа облекчаващо на работата на червата, като балансира чревната флора и помага на черния дроб и жлъчката да се справят с токсините. Същевременно ще се почувствате облекчени, по-леки и по-силни и жизнени.

Ако наистина имате силна воля и желание, може да опитате да изкарате 36 часа на вода. Учените твърдят, че едно такова прочистване в седмицата, ще укрепне организма, защитавайки го по естествен път от болести.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Съвети за добър сън от Япония

Сънят е най-добре пазената тайна на моделите. Повечето от манекенките твърдят, че спят между 9 и 10...

Прочети

7 ефективни начина да контролирате апетита за сладко и нездравословни храни

Случва ли ви се често да имате желание за сладко и други нездравословни храни, които се опитвате да...

Прочети

Защо да ядем кисело мляко

Любимо и типично българско, киселото мляко е част от всяка трапеза. То е изключително полезно. Ето з...

Прочети

Болестта не е присъда, а знак да се промените

Болестта не е присъда или възмездие от небесата, а един от начините човек да бъде заставен да се зам...

Прочети

Навиците, които ви пречат да отслабнете и с най-добрата диета

Диетите не са най-добрият начин да отслабнете: многобройни проучвания потвърждават, че дори и най-до...

Прочети

Що е то шалот

Ако обичате да гледате кулинарни предавания и реалити формати, то със сигурност напоследък все по-че...