Разтоварване със сокове – полезни съвети

Снимка: pixabay.com

След празничното коледно пиршество и броени дни преди новогодишната нощ, настъпва идеалният момент да помогнете на организма си да се възстанови след обилното хранене. Ето как може да направите това, без да се подлагате на диета:

Разтоварването на организма с прясно изцедени сокове е полезно и пречистващо. Времето между празниците е подходящо, тъй като не сте на работа и може да се отдадете на заслужена почивка. По време на почивка на организма са му нужни по-малко калории, отколкото при активна работа, затова разтоварването със сокове ще има максимален ефект, без да създава усещане за глад.

Заложете на комбинации от сокове от цитрусови плодове. Мандарини, портокали, грейпфрути действат освежаващо и ще набавят на тялото ви всички нужни витамини. Може да ги комбинирате с прясно изцеден сок от морков или ябълка. Пектинът в ябълката допълнително ще помогне на храносмилането, а морковът ще ви даде бонус витамин С и други важни вещества.

Ако разполагате с добра сокоизстисквачка може да добавите сок от горски плодове, зелени подправки като магданоз, целина, както и сок от нар. Така ще разнообразите и същевременно ще забъркате енергийна бомба, с която да укрепнете имунната си система.

Оптималното време за прочистване със сокове и детоксикация е 10 дни. Въпреки това, може да направите една бърза серия от 36 часа. На пръв поглед звучи доста, но ако сметнете часовете за сън, ще разберете, че не е толкова много.

Разтоварването със сокове действа облекчаващо на работата на червата, като балансира чревната флора и помага на черния дроб и жлъчката да се справят с токсините. Същевременно ще се почувствате облекчени, по-леки и по-силни и жизнени.

Ако наистина имате силна воля и желание, може да опитате да изкарате 36 часа на вода. Учените твърдят, че едно такова прочистване в седмицата, ще укрепне организма, защитавайки го по естествен път от болести.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

5 напитки, които спомагат отслабването

Отслабването не е лесна задача. Свалянето на килограми изисква много усилия – от промяна в нач...

Прочети

4 доказани ползи от оризовата вода

Водата, в която се вари оризът, е безценна - буквално, независимо дали той е кафяв, нелющен или бял...

Прочети

Тайните на ориза – императорски черен ориз

Ползите от черния ориз са много. Той подобрява кръвообращението, стимулира работата на надбъбречната...

Прочети

Полезни съвети за замразяването на храни и приготвянето им след това

Когато говорим за консервиране на продукти, които да се консумират след време, камерата на хладилник...

Прочети

50 известни и екзотични подправки за по-добро здраве

Научни изследвания от цял свят продължават да доказват връзката на подправките с превенцията и лечен...

Прочети

Дефицит на протеин: как да го разпознаем - 10 признака за недостиг

Протеиновият недостиг може да е опасен за здравето и ако се появят голям брой симптоми, това означав...