С дъх на планина - босилек

Снимка: pixabay.com

Царска билка или босилек е ароматното растение, което служи като подправка и билка с лечебни свойства. В Индия се смята за свещен аромат, защото предпазва от митична змия, която убива жертвите си с поглед. В Древен Египет пък го използвали при балсамирането на мъртвите. Нека видим повече:

Босилекът расте в тропиците на Азия и Африка. Среща се също и в южните части на Европа. Не случайно е може би задължителен елемент от средиземноморската кухня и любима подправка на испанци и италианци. В България присъства както с лечебните си свойства, така и като традиционна подправка в националната ни кухня.

В кулинарията босилекът е може би най-популярен с традиционния сос песто (пресен босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин и сол). Може също да се използва при овкусяването на говеждо и птиче месо. Най-добре е да се ползва в края на печенето за фин завършек или при мариноване.

Босилекът се съчетава чудесно с различни видове пици и паста – спагети, талиателе, тортелини, макарони. Опитайте го във вариация със сметанов сос, пилешко, спанак и песто или заложете на класически доматен сос, моцарела, пармезан и пресен босилек.

Благодарение на отличното му съчетание с домати е неизменна съставка както от всевъзможни вариации на доматени сосове, така и в съчетание с пресни домати в различни салати.

Опитайте класическата италианска салта Капрезе - розов домат, моцарела, сос песто или пресен босилек!

Билкарите го ползват за лечение на зъбобол, при депресия, умора и заболявания на горните дихателни пътища. Освен това босилекът има противоспазмично и противовъзпалително действие. Не прекалявайте с количествата, защото може да бъде токсичен.

Босилекът възвръща апетита. Може да го ползвате при ангина, безсъние, хрема, колит, при гадене и бронхити.

Виж още:

С дъх на планина – мащерка

С дъх на планина – чубрица

С дъх на планина – розмарин

С дъх на планина – мента

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

10 лечебни подправки за оптимално здраве

Подправките са широко използвани за повишаване на здравето. Простото добавяне на няколко вкусни подп...

Прочети

8 ползи от овесените ядки

Овесените ядки са както страхотна основа за богата и питателна закуска, така и страхотно допълнение...

Прочети

Психологическата роля на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза и другите жлези с вътрешна секреция са свързани с нашите емоции и чувства. Те подд...

Прочети

Какво не трябва да допускаме при суровоядството

Както се разбира от самото име, при суровоядството става въпрос за ядене на сурова храна. Тя не тряб...

Прочети

Защо трябва да ядем боров мед?

Каква всъщност е разликата между боров мед и борово сладко? Истинският боров мед е този, който пчели...

Прочети

Трикове за вкусен омлет

Омлетът е типично френско ястие, приготвено от разбити яйца с мляко, запържени в тиган. Класическата...