С дъх на планина – чубрица

Снимка: pixabay.com

В серията "С дъх на планина" ще разгледаме ползите и ценното значение на някои билки и подправки, които дори сами може да отглеждате вкъщи. В миналото всяка от тях е била използвана за справяне с различни проблеми и болести.

Чубрицата е една от най-обичаните български подправки. Подобно на мащерката и тя е от семейство Устоцветни и расте в районите с умерен климат на Северното полукълбо. Красивите розово-виолетови венци от цветове могат да се ползват като страхотно допълнение към интериора.

Чубрицата се бере и суши на сенчести места с температура около 35 градуса. Отличителни белези са характерният аромат и леко лют вкус. Съчетава се добре със сол, черен пипер, червен пипер, сминдух.

Етеричните масла в нея са карвакрол, тимол. Съдържа още дипентен и терпени. Именно на тези вещества се дължат и лечебните и свойства.

Чубрицата се използва като подправка за червени меса, варива като боб, леща, грах, подправка за салатени сосове, картофи, зеле. Чубрицата е едно от типичните допълнения към сосове в Средиземноморската кухня.

Билкарите лекуват с чубрица стомашни и чревни проблеми. Ценните вещества в чубрицата стимулират работата на червата. В българската народна медицина чубрицата се ползва като лек против високо кръвно, световъртеж, сърцебиене, главоболие, нервни припадъци.

Може да ползвате отвара или чай от чубрица при повръщане, бъбречни, чернодробни, жлъчни болести. Освен всичко останало тя има болкоуспокояващо и укрепващо действие, а при затруднено дишане и налепи има и отхрачващо дейстие. При настинка или грип, може да я съчетаете и с други билки.

Инхалации с отвара от чубрица подобряват работата на синусите, лекуват и облекчават запушения нос, дихателните пътища и дори помагат при астма.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Най-добрите храни против стрес

Когато са подложени на стрес, първата реакция на много хора е да посегнат към любимата си храна. За...

Прочети

Храните, които ни дават повече енергия през деня

Най-добрият вариант е да получим необходимата ни енергия от правилната храна. Така ще се чувстваме п...

Прочети
Прочети

В аптеката на бъдещето

Представете си, че сте в аптеката на бъдещето. Искате съвет от аптекаря, който ви дава да избирате м...

Прочети

50 лесни промени в ежедневието за по-добър начин на живот (II част)

Замени шофирането с каране на колело. Ще се отрази страхотно на тялото ти, а свежият въздух ще ти по...

Прочети

Всичко за витамин Д: защо е толкова важен?

Витамин Д не е магическа панацея, но има силна връзка с редица сериозни здравни състояния. Витамин Д...