С дъх на планина – девисил

Снимка: pixabay.com

Девисилът е растение от семейството на магданоза и моркова, популярно в южноевропейската кухня с ароматните си листа. То е свеж вариант за постигане на интересен и приятен вкус с широка употреба в кулинарията. Нека видим повече:

Девисилът е бил познат още на древните римляни и гърци. Самият Хипократ е лекувал с него мозъчни болести, нощно напикаване, отоци, тонизиране за укрепване и подсилване на организма на войните. За лечение се използват както листата, така и плодовете и корените.

Девисилът съдържа етерични масла, лецитин, пектин, скорбяла и др. вещества. Може да го съхранявате пресен замразен във фризера или да го използвате за директна употреба.  

Девисилът лекува успешно стомашно-чревни проблеми, липса на апетит, колики, глисти, болести на белите дробове, кашлица, астма, бронхити. Той тонизира и укрепва организма като действа успокояващо на нервната система, както и при неврастения.

Подобрява работата на жлъчката, заздравява външни дълбоки рани, премахва обривите, обилното потене, успокоява при ухапване от насекоми, сърбежи, гъбички, схващания, помага при косопад.

Ако го ползвате като лечебно средство, внимавайте! Девисилът не се препоръчва при бременни, а прекомерната му употреба може да доведе до бъбречни проблеми, дезориентираност и замайване.

В кулинарията девисилът влиза в класическа комбинация с риба, морски дарове или агнешко месо. Може да използвате както корените, така и листата. Може да го използвате още при приготвяне на супи, сосове или при по-тежки меса. Рибената чорба би била различна без зелените листенца ароматен девисил.

Опитайте съчетание от корен от девисил с магданоз, копър, чесън, червен пипер. Сложете девисила в началото на готвенето, за да може да използвате максимума от ценните му аромати и съставки и същевременно да бъде добре приготвен.

Друго интересно приложение намира при приготвянето на консерви и туршии, заради антисептиците, които се съдържат в него. В марината може успешно да го съчетаете с черен пипер, бахар, дафинов лист.

Автор: Силвия Станчева      

Виж още

Прочети

Хитът на сезона – бургерите

На 27 юли в далечната 1900 г. Луи Лесен създава първия хамбургер в щата Кънектикът, САЩ. Много бурге...

Прочети

Хранителни навици за по-здравословен живот

Да се спазва строг режим не е лесно. Но има едни малки стъпки, чието спазване, прави животът по-лесе...

Прочети

С дъх на планина – чубрица

Чубрицата е една от най-обичаните български подправки. Подобно на мащерката и тя е от семейство Усто...

Прочети

Народният лечител бай Димо: Смесете тези 3 съставки и ще живеете 100 г.

Народният лечител бай Димо от Димитровград е известен на мнозина с изпитаните си лечебни смеси и с т...

Прочети

Божественото тирамису

Божественото тирамису напоследък се превърна в един от най-популярните десерти в България. Доскоро н...

Прочети

10 храни, които забавят стареенето при мъжете

Червеното месо – храни като хамбургерите и пържолите са известни като мъжка храна и то съвсем...