С дъх на планина – естрагон

Снимка: pixabay.com

Естрагонът е интересна подправка, позната още от Древността. Използван е както от римляните, така и от арабите, китайците и японците. Нека видим повече:

Растението е многогодишно и се дели остновно на два вида – френски и руски естрагон. Френският естрагон е с по-силен аромат, като не може да се отглежда от семена, а само чрез разделяне на коренището. Руският от друга страна, не е толкова натрапчив и може да се отглежда чрез семена.

Наименованието естрагон идва от френски и означава "драконче". Според легендите хората в миналото са вярвали, че растението лекува змийско ухапване.

Естрагонът или както още го наричат тарос, е разпространен в Европа, Русия, Африка, Северна Америка, Монголия, Китай, Япония. Кулинарната му употреба започва чак през XVI век, като преди това се е използвал за освежаване на дъха и като сънотворно.

За подправяне на различни храни, от растението се използват зелените връхчета от стъблото, листата и цветовете. Те съдържат основно етерични масла, лавоноиди, витамини и др. Вкусът е леко парлив, наподобява малко този на анасона със специфичния си аромат.

Естрагонът е основна съставка в класическия сос Беарнез. Ако обърнете внимание на рецептата и начина на приготвяне, това всъщност е класически сос Холандез с добавен естрагон. Във френската кухня естрагонът е особено популярен. Той е и част от съставките на дижонската горчица.

Естрагонът е подходящ за подправяне на риба, яйца, ориз, аспержи, гъби, карфиол, както и за салати, сосове и различни видове ястия. Добавете стръкче пресен естрагон, за да приготвите изключителен омлет. Опитайте го още и в комбинация с паста, макаронени изделия, задушени зеленчуци, за подсилване аромата на различни видове сирене.

Освен като подправка, растението може да се използва и за профилактика при лечение на някои болести. Естрагонът укрепва съня, бори се с бъзсънието, успокоява дишането, засилва апетита и нормализира киселинността на стомашните сокове.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Как да се предпазим от болести, предавани по полов път

В ежедневието и всеки човек трябва да бъде отговорен както към себе си, така и към околните. Превенц...

Прочети

Полезни ли са зърнените закуски?

Зърнената закуска е полезна, само ако я избираме внимателно и сме информирани за съдържанието ѝ, съо...

Прочети

8 причини да пием сок от цвекло

Червеното цвекло е един от най-полезните зеленчуци, тъй че изобщо нямаме колебания – той е изв...

Прочети

Връзката между стреса и излишните килограми

Понякога дори е трудно да си обясним защо пълнеем, но има вероятност това да е от стрес, според учен...

Прочети

Седем мита за здравето и красотата

Не са много хората, на които им се удава не само да изглеждат добре, но и да се радват на отлично зд...

Прочети

Трикове за домашна паста

Това е едно от най-цветните видеа, които може да срещнете във виртуалното пространство. Любимо е по...