С дъх на планина – кимион

Снимка: pixabay.com

В българската традиционна кухня кимионът най-често като че ли свързваме с овкусяването на кебапчета и други месца за скара. Въпреки това, той е интересна и популярна подправка с лечебни свойства, позната из целия свят. Нека видим повече:

Началото си кимионът води от Средиземноморието още от древните времена на египетските фараони. Най-разпространен днес е в Северна Америка, Чили, Египет, Маркоко, Индия, Сирия. Съответно често срещана подправка е в мексиканската, индийската и близкоизточната кухня.

Малките му плодове под формата на семки се използват като подправка. Те са с характерен вкус – силен и горчив, съдържат голямо количество етерични масла и имат специфичен топъл аромат. Кимионът и кимът са от едно семейство и понякога хората ги бъркат. Двете подправки са доста различни, въпреки че имат някои общи черти.

В индийската кухня кимионът е една от съставките, съдържащи се в кърито и гарам масала. Освен това той е подходящ за подправяне на месни ястия, както и за приготвянето на различни месни колбаси, заради консервиращите си свойства.

Може да подправяте най-вече червени меса като свинско и телешко. Незавиимо дали ще приготвяте барбекю или ще задушите или печете месото на фурна със зеленчуци, не прекалявайте с кимиона, заради силния му аромат. 

В народната медицина билкарите използват кимиона като лек, успокояващ нервната система. Действа стимулиращо на имунната система и подобрява работата на защитните сили в организма. Кимионът е полезна подправка за родилките, тъй като увеличава кърмата.

Същевременно кимионът има газогонни свойства. Благодарение на веществото тимол, стимулира апетита, подобрява работата на червата, успокоява спазмите и отстранява излишните газове. Действа добре на панкреаса и жлъчката, като подобрява секрецията им.

В допълнение кимионът е доказано лечебно средство при алергии към прах, полени, при невродермити, както и при заболявания на дихателната система. Действието му е противовъзпалително и болкоуспокояващо.

Въпреки полезните му свойства, не прекалявайте с дозировката, тъй като може да предизвикате неприятни последици. Действието на подправките и билките е силно, затова се използват само в умерени количества в съответствие с настъпилия проблем.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Винените страсти на Балканите

Има какви ли не блогъри – кулинарни, здравни, литературни, но винените се броят на пръсти. Еди...

Прочети

Признаци за дефицит на важни хранителни елементи

Получавате ли всекидневно всички важни необходими хранителни елементи? Ако често усещате неразположе...

Прочети

6 здравословни начина за набавяне на мазнини

Отново трябва да се спомене, че добре съобразени количества и адекватен прием са ключови за постиган...

Прочети

Божественото тирамису

Божественото тирамису напоследък се превърна в един от най-популярните десерти в България. Доскоро н...

Прочети

Лечителят Петър Димков за красотата на жената

За да бъде една жена красива, тя трябва да бъде преди всичко здрава, със здрав и весел израз на лице...

Прочети

Храненето като удоволствие от живота

Ядем автоматично, то това даже не е хранене, а "тъпчене". Усещаме ли какво ядем? Многообразието от в...