С дъх на планина - копър

Снимка: pixabay.com

Освен неизменна подправка за таратор, копърът всъщност има широко приложение в кулинарията и страхотни лечебни свойства. Древните римляни смятали, че има чудодейна сила, а във Вавилон го отглеждали като лекарство. Използвал се е също като съставка за приготвянето на еликсири за предпазване от черна магия и вечна любов.

В кулинарията копърът има широко приложение. Доста обичан и използван е в шведската и молдовската кухня. Най-популярното му място разбира се е в българската традиционна кухня като свежа подправка за таратор и задължителна част при мариноването на кисели краставички.

Освен това пресен копър може да ползвате като подправка за свежи зелени салати, супи. Съчетава се отлично със зеленчукови ястия приготвени в различни вариации като картофи, тиквички, патладжан.

Страхотно допълнение е към различни видове риба, овнешко и говеждо. Освен това се съчетава отлично с млечни продукти, което го прави съставка за доста вариации на сосове с кисели млека, извара и топено сирене.

За да не загуби аромата си, сложете копърът на края на готвенето. По този начин той ще запази свойствата си и ще придаде търсения завършек на гозбата.

Копър против лош дъх

Отвара от копър успокоява възпалените венци, а консумацията му директно в сурово състояние има антибактериално действие. Устната кухина се прочиства, в резултат дъхът става свеж.

Стомашни болки и колики при бебетата

Копърът действа добре на перисталтиката. Затова се използва и за лечение на колики при кърмачетата, както и при деца и възрастни с ленив стомах, задържане на газове, запек. Той подобрява работата на храносмилателната система като засилва секрецията на стомашните жлези и увеличава продуктивността на жлъчката.

Помага при наднормено тегло

Пресният копър спомага за изхвърлянето на мазнините от тялото. Същевременно подпомага обмяната на веществата и помага на тялото при отделянето на излишната вода. В съчетание с подобряване работата на храносмилателната система, е безценен помощник при борбата с килограмите, а най-добрата новина е, че цяло лято може да му се радвате в саксия на терасата.      

Автор: Силвия Станчева  

Виж още

Прочети

Хапвайте ядки, за да намалите риска от рак на дебелото черво

Peдoвнoтo xaпвaнe нa ядĸи нaмaлявa c нaд 40 нa cтo pиcĸa oт peцидив нa paĸa нa дeбeлoтo чepвo. Toвa...

Прочети

Зимно изкушение – ряпа

Ряпата е вкусен зеленчук с изключително много полезни свойства, известна на човечеството още от Древ...

Прочети

8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната

В днешния динамичен и изобилстващ от всичко свят е интересен въпросът за хранителните дефицити у хор...

Прочети

10 невероятни неща, които се случват с тялото ти, когато спреш захарта

След редица проучвания и изследвания, направени в последните години е категорично установено, че зах...

Прочети

Как работи медената диета?

Прималявало ли ви е за блокче шоколад? Имало ли е момент, в който усещате, че няма да издържите нито...

Прочети

Какво трябва да знаем за хубавото уиски

Понякога не е достатъчно само да седнеш в лъскав бар, на лъскаво сепаре и да отпиваш бавно от чашата...