С дъх на планина – кориандър

Снимка: pixabay.com

Кориандърът е интересна и приятна подправка, използвана от древните египтяни преди повече от 5 хиляди години. Ето нещо повече за ползите и приложението му в кухнята:

Най-често кориандърът присъства в средиземноморската, латиноамериканската, индийската и азиатската кухня. Цялото растение е ядливо, но готвачите от цял свят предпочитат пресните плодове или сушените семена.

Интересен факт е, че лисата и семената са изключително различни като вкус. Листата са характерни най-вече за приготвянето на азиатски и мексикански сосове и пюрета. Едно апетитно гуакамоле би изгубило страхотния си вкус без пресен кориандър. Използвайте листата на кориандъра пресни, свежи и зелени.

Може да ги нарежете на ситно, да ги накълцате или да завършите с пресен стрък, гарнирайки различни видове ястия. Не ги подлагайте на термична обработка, защото бързо ще загубят прекрасния си аромат!

Семената от кориандъра могат да се опишат с лимонов или портокалов, топъл, пикантен вкус. Обикновено се сушат и смилат, но може да ги ползвате и зелени. Те са неразделна част от индийската кухня и една от най-отличителните съставки на кърито. Често може да усетите аромата им и в доста немски и холандски наденички и колбаси, както и в някои ръжени хлебчета в Централна Европа или Русия.

За да засилите аромата на семената, запечете ги леко преди употреба! 

Освен в кулинарията кориандърът се използва и в козметиката, консервената и бонбонената промишленост. Благодарение на етеричните масла в него, често се използва при направата на сапун и олеинова киселина. В допълнение, растението е отличен медоносен източник.

Древните гърци го смятали за силен афродизиак и често приготвяли от него любовни елексири или го добавяли към виното за подобряване на вкуса.

В българската народна медицина кориандър се ползва при болки и неразположение в стомаха, чревен дискомфорт, диария, както и при задух, кашлица, бронхити и повръщане.

Кориандърът има също противомикробен ефект и помага за здравето и ефективната работа на кръвоносната система. При външна употреба облекчава възпаления, гнойни рани, циреи, ревматизъм и ставни болки.

Автор: Силвия Станчева    
 

Виж още

Прочети

Най-честите грешки с диетата, които правят здравните маниаци

Има фази, през които обикновено преминаваме, докато се учим да се храним правилно и да поемем контро...

Прочети

С кои храни може да прекаляваме без да надебеляваме

Дори и да сте луди на тема здравословно хранене и да искате да поддържате фигурата си перфектна, не...

Прочети

7 грешки, които допускаме при консумацията на вино

Ако не сте сред най-заклетите привърженици на виното, но все пак обичате да пийвате по една, две чаш...

Прочети

Защо трябва да слагате кардамон в кафето?

Известна на всички запалени кулинари подправка кардамон може да напарви кафето ви не само екзотично...

Прочети

Здравословен чипс – мит или реалност?

Американският картофен чипс е любима храна на малки и големи. Поставя началото си още в кредата на Х...

Прочети

Седем мита за здравето и красотата

Не са много хората, на които им се удава не само да изглеждат добре, но и да се радват на отлично зд...