С дъх на планина – кориандър

Снимка: pixabay.com

Кориандърът е интересна и приятна подправка, използвана от древните египтяни преди повече от 5 хиляди години. Ето нещо повече за ползите и приложението му в кухнята:

Най-често кориандърът присъства в средиземноморската, латиноамериканската, индийската и азиатската кухня. Цялото растение е ядливо, но готвачите от цял свят предпочитат пресните плодове или сушените семена.

Интересен факт е, че лисата и семената са изключително различни като вкус. Листата са характерни най-вече за приготвянето на азиатски и мексикански сосове и пюрета. Едно апетитно гуакамоле би изгубило страхотния си вкус без пресен кориандър. Използвайте листата на кориандъра пресни, свежи и зелени.

Може да ги нарежете на ситно, да ги накълцате или да завършите с пресен стрък, гарнирайки различни видове ястия. Не ги подлагайте на термична обработка, защото бързо ще загубят прекрасния си аромат!

Семената от кориандъра могат да се опишат с лимонов или портокалов, топъл, пикантен вкус. Обикновено се сушат и смилат, но може да ги ползвате и зелени. Те са неразделна част от индийската кухня и една от най-отличителните съставки на кърито. Често може да усетите аромата им и в доста немски и холандски наденички и колбаси, както и в някои ръжени хлебчета в Централна Европа или Русия.

За да засилите аромата на семената, запечете ги леко преди употреба! 

Освен в кулинарията кориандърът се използва и в козметиката, консервената и бонбонената промишленост. Благодарение на етеричните масла в него, често се използва при направата на сапун и олеинова киселина. В допълнение, растението е отличен медоносен източник.

Древните гърци го смятали за силен афродизиак и често приготвяли от него любовни елексири или го добавяли към виното за подобряване на вкуса.

В българската народна медицина кориандър се ползва при болки и неразположение в стомаха, чревен дискомфорт, диария, както и при задух, кашлица, бронхити и повръщане.

Кориандърът има също противомикробен ефект и помага за здравето и ефективната работа на кръвоносната система. При външна употреба облекчава възпаления, гнойни рани, циреи, ревматизъм и ставни болки.

Автор: Силвия Станчева    
 

Виж още

Прочети

9 страхотни ползи от костилката на авокадото

Костилките на авокадото са пълни с хранителни вещества, които могат да осигурят доста ползи за здрав...

Прочети

Полезни идеи за балансирана вечеря

Каква е идеалната вечеря – тази, която ще ни засити, ще съдържа балансирани храни? Какво е най...

Прочети

4 антиоксиданта, от които кожата ви отчаяно се нуждае

Ние знаем, че антиоксидантите са добри за цялостното ни здраве, но знаем ли всъщност колко са важни...

Прочети

Каква е връзката между шоколада и любовта

Как се отразяват предпочитанията към определен вид шоколад на любовните ни отношения? Отговор на тоз...

Прочети

Маточината и нейните лечебни свойства

Полезните свойства и противопоказанията на маточината са тествани чрез вековния опит на народната ме...

Прочети

12 грешки, които да не допускаш при загубата на мазнини

Разгледайте най-често срещаните грешки, които се допускат когато се цели отслабване и загуба на мазн...