С дъх на планина - риган

Снимка: pixabay.com

Риганът е малко ароматно растение, което прави храната по-вкусна и съдържа в себе си полезни и лечебни свойства. Среща се предимно в Европа, Азия и Северна Америка. Нека видим повече.

Риганът е богат на витамини А и С, минерални соли и танини. Познат е както в кулинарията, така и сред билкарите и почитателите на народните методи за лечение на болести.

Риганът успешно се използва при кашлица, високо кръвно налягане и белодробни заболявания. Може да се ползва още при настини, грип и хрема. Отпушва още запушения нос, помага и при синузити, пневмонии, бронхити.

Доказано действа и облекчаващо при астма, менструални болки, сърцебиене, за повишаване на апетита. Лечебните му свойства помагат при висок холестерол, косопад, кокоши трън, гъбички, гастрит, подут корем, различни видове паразити и глисти.

Риганът в лечебните му варианти може да се поднася като чай, отвара, да се ползва извлеченото етерично масло от него или да се консумира пресен или сушен. Учените са доказали, че забавя процесите на стареене на клетъчно ниво, което е една от причините да намира широко приложение и в козметиката.

За да направите ненадминат доматен сос, задължително трябва да използвате стръкче пресен или сушен риган. В тандем с босилека, двете подправки правят неповторимия аромат на италианската кухня. Според последни проучвания, тя е най-разпространената и обичана кухня в света.

С риган още може успешно да подправяте, салати, сосове, зеленчуци, бели меса като пилешко, пуешко и заек. В сушено състояние или пресен, риганът е важна съставка от всяка пица, както и повечето вкусни рецепти с паста.

Отлично се съчетава с меки бели сирена, затова и често се среща като добавка при приготвянето на рецепти с моцарела, рикота и традиционното българско краве сирене. За да забъркате вкусен катък, съчетайте намачкано бяло сирене с малко кисело мляко, черен пипер, риган и босилек.

Автор: Силвия Станчева 

Виж още

Прочети

Всичко за витамин Д: защо е толкова важен?

Витамин Д не е магическа панацея, но има силна връзка с редица сериозни здравни състояния. Витамин Д...

Прочети

Мързеливи съвети за нискокалорична вечеря

Говори се, че изисква много повече време, за да приготвиш здравословно ястие, но това определено не...

Прочети

Храните и напитките, които убиват страстта

Морски дарове, шоколад, авокадо, канела... Много се знае, пише и говори за храните, които съблазнява...

Прочети

Храните, които ни дават повече енергия през деня

Най-добрият вариант е да получим необходимата ни енергия от правилната храна. Така ще се чувстваме п...

Прочети

5 ползи от лeшниците

Ядките са необходими и важни за балансираното хранене на всеки от нас. Особено полезни са за всички,...

Прочети

Непознатите ползи от аспирина за здравето

Дocтa xopa нe знaят, чe acпиpинът имa peдицa cтpaнични пoзитиви, paзлични oт eфeĸтa мy нa oбeзбoлявa...