Салата айсберг - вкусна и много полезна

Снимка: pixabay.com / Lebensmittelfotos

През последните години по родните пазари се увеличи търсенето на един нов за България вид зеленчук - салата айсберг. Този свеж зеленчук се числи към семейството на марулите. Предимствата на салата айсберг са много - както всеки зеленчук, така и салата айсберг е богата на витамини и минерали, ниско калорична е, което я прави подходяща за диети, специалистите отличават салтата с високи вкусови качества, а домакините я обожават защото е значително по-трайна от обикновената зелена маруля.

Айсберг и витамини

Специалистите диетолози сочат, че айсбергът е с изключително високи стойности на витамин Е и К, този зеленчук се нарежда на челни позиции по този показател. Съдържанието на витамин C обаче е ниско, но за сметка на това фолиевата киселина е със задоволително съдържание. В салата айсберг се съдържат също така високи нива на витамините от група Б.

Как да изберем правилно айсберг?

На родните пазари се продават различни по качество салати айсберг. За да изберете най-добрата се ориентирайте в грамажа! Избирайте по-тежки салати, които са необичайно тежки за размерите си, съветват специалистите. Огледайте добре листата - леко увехналите връхчета на салатата предупреждават, че е стара.

Вкусна салата с айсберг

За да приготвите вашата салата айсберг за кулинарни вкусотии е нужно да я подготвите по подходящ начин. На първо място отстранете най-външните листа и кочана на салата. След това измийте старателно останалите листа на зеленчука и ги подсушете.

Характерното за айсберга е това, че се препоръчва при приготвянето на салати листата да се накъсват, а не да се режат с нож.

Традиционно айсберг се овкусява със зехтин и се превръща в страхотна разтоварваща салата, която може да се включи успешно във всяка диета за отслабване. Комбинирайте с  дребно нарязани домати или чери домати, краставици, репички, крутони, кашкавал или сирене, нарязано на кубчета... или продукти по ваш вкус.

Ползи от консумацията на айсберг

Салата айсберг е не само любима на редица европейски държави, но е и много полезна. Както вече споменахме тази "ледена салата" е изключително подходяща в режимите за отслабване, защото съдържа 90% вода, което я прави ниско калорична храна.

От друга страна редица изследвания доказват, че редовната консумация на айсберг помага за предпазването на организма от рак и най-вече от рак на стомаха. И не на последно място консумацията на салата айсберг се препоръчва изключително силно за бременни жени и жени, които страдат от анемия (недостиг на желязо).

Източник: tq-jenata.com

Виж още

Прочети

Д-р Емилова: Само за 10 дни минете на чудото на Дънов и ще хлъцнете от резултата...

Д-р Емилова е категорична в уникалния ефект на режима на Дънов!

Прочети

17 съвета за здравословно хранене

Наслаждавайте се на храната бавно и спокойно. Това е от изключителна важност за правилния храносмила...

Прочети

Билковите рецепти на Мария Требен, с които лечителката изцери хиляди хора по све...

Aвcтpийĸaтa Mapия Tpeбeн (1907 – 1991) e извecтнa пpиpoднa лeчитeлĸa, ĸoятo e пoмoгнaлa cъc cв...

Прочети

Най-честите грешки с диетата, които правят здравните маниаци

Има фази, през които обикновено преминаваме, докато се учим да се храним правилно и да поемем контро...

Прочети

Кое прави сиренето маскарпоне толкова предпочитано?

Маскарпоне (Mascarpone) - свързваме това италианско сирене предимно с безумно вкусните десерти, в ко...

Прочети

Топ 10 съвета за здравето при мъжете

Експерт предлага съвети за това как да засилим своя сексуален живот, да подобрим тренировките и да ж...