Що е то шалот

Снимка: pixabay.com

Ако обичате да гледате кулинарни предавания и реалити формати, то със сигурност напоследък все по-често чувате при различните ястия да се използва шалот. Как се използва този зеленчук и защо събужда интереса на кулинарите у нас, нека видим:

Шалотът е зеленчук от семейството на лука, а името му произлиза от палестинския град Ашкелот. Предполага се, че е пренесен в Европа при кръстоносните походи. Подобно на кромид лука, той намира широко разпространение в кулинарията. Препоръчва се както при салати, така и при основни ястия.

Шалотът вирее в тропичните райони на света. Размножава се чрез делене на луковиците и изисква както влага, така и топлина. Всяка глава шалот е издължена, отвън е златисто-червена, леко оцветена във виолетово във вътрешната част.

Шалотът съдържа фибри, витамини А, С, В, К, както и важните минерали калций, калий, желязо, селен, фосфор, магнезий. Това го прави вкусен и същевременно много полезен.

Структурата на шалота е по-близка до тази на чесъна, отколкото на лука. В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи. Благодарение на него ястието става по-балансирано, без да убива вкусовете на останалите продукти. Състои се от няколко скилидки, подобно на чесъна.

При готвене с шалот, обелете го и го нарежете. Ако го запържвате, вземете под внимание, че се приготвя много по-бързо от кромид лука. Ако го оставите без надзор, има опасност да прегори. Опитайте го в съчетание със супи, пилешко, риба, яхнии, солени пайове, кейкове или сосове.

Главите на шалота са по-малки от тези на кромид лука. Запазват своята цялостност и не се разделят на люспи. Благодарение на това, че запазва формата си, шалотът е подходящ при тартове и кишове.

Шалотът е типичен познайник във френската кухня. Майстор готвачите го задушават с вино или го варят, тъй като се смята, че при пърженето придобива неприятен аромат. В Бълария все още е доста скъп, но пък винаги може да се опитате да го отглеждате в домашни условия.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Рецепта за лек срещу болки в ставите

Ако сте над 40, вероятно сте забелязали някои промени в тялото си. Болките в ставите са най-честият...

Прочети

5 начина да преборим пролетната умора

Eй така, като наближи май месец, времето се стопля и започваме да се чувстваме отпаднали и изтощени....

Прочети

Дъвчете по две листа здравец на ден

На вилата имам една съседка, която не умее да се придвижва по друг начин, освен да тича. Леля Марче...

Прочети

Какво трябва да знаем за хубавото уиски

Понякога не е достатъчно само да седнеш в лъскав бар, на лъскаво сепаре и да отпиваш бавно от чашата...

Прочети

Правила за хранене на Индра Деви, една от първите жени йоги, доживяла до 103 год...

Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите жени, практикуващи йога,...

Прочети

Силата на червеното цвекло и болестите, които лекува

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван още от Хипократ, а п...