Що е то шалот

Снимка: pixabay.com

Ако обичате да гледате кулинарни предавания и реалити формати, то със сигурност напоследък все по-често чувате при различните ястия да се използва шалот. Как се използва този зеленчук и защо събужда интереса на кулинарите у нас, нека видим:

Шалотът е зеленчук от семейството на лука, а името му произлиза от палестинския град Ашкелот. Предполага се, че е пренесен в Европа при кръстоносните походи. Подобно на кромид лука, той намира широко разпространение в кулинарията. Препоръчва се както при салати, така и при основни ястия.

Шалотът вирее в тропичните райони на света. Размножава се чрез делене на луковиците и изисква както влага, така и топлина. Всяка глава шалот е издължена, отвън е златисто-червена, леко оцветена във виолетово във вътрешната част.

Шалотът съдържа фибри, витамини А, С, В, К, както и важните минерали калций, калий, желязо, селен, фосфор, магнезий. Това го прави вкусен и същевременно много полезен.

Структурата на шалота е по-близка до тази на чесъна, отколкото на лука. В сравнение с добре познатия кромид лук, шалотът е по-лек, ненатрапчив и не предизвиква сълзи. Благодарение на него ястието става по-балансирано, без да убива вкусовете на останалите продукти. Състои се от няколко скилидки, подобно на чесъна.

При готвене с шалот, обелете го и го нарежете. Ако го запържвате, вземете под внимание, че се приготвя много по-бързо от кромид лука. Ако го оставите без надзор, има опасност да прегори. Опитайте го в съчетание със супи, пилешко, риба, яхнии, солени пайове, кейкове или сосове.

Главите на шалота са по-малки от тези на кромид лука. Запазват своята цялостност и не се разделят на люспи. Благодарение на това, че запазва формата си, шалотът е подходящ при тартове и кишове.

Шалотът е типичен познайник във френската кухня. Майстор готвачите го задушават с вино или го варят, тъй като се смята, че при пърженето придобива неприятен аромат. В Бълария все още е доста скъп, но пък винаги може да се опитате да го отглеждате в домашни условия.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Любими български подправки: целина

Целината, подобно на магданоза, копъра и джоджена е една от най-популярните подправки в българската...

Прочети

Екологични трикове за премахване на неприятни миризми от хладилника

Хладилникът е уред, в който миризмите проникват лесно, особено ако токът спре или той по някаква при...

Прочети

Децата и храната: 10 правила за родители

Родителите, макар и да се интересуват много, да четат и да прилагат всякакви правила и да се стремят...

Прочети

Най-популярните билки за отслабване

Събирането и използването на билки е известно от древността естествено средство за повечето заболява...

Прочети

Трикове за вкусен омлет

Омлетът е типично френско ястие, приготвено от разбити яйца с мляко, запържени в тиган. Класическата...

Прочети

10 храни за хора с брекети - част 2

Брекетите са сериозна отговорност. Всяко посещение при ортодонта е крачка към успешното лечение, но...