Що е то шамфъстък

Снимка: pixabay.com

Шамфъстъкът е безспорно един от любимите видове ядки на много хора. Те са вкусни, забавляват децата с начина си на отстраняване на твърдата част и имат интересно приложение в кулинарията. Какво обаче не знаем за шамфъстъка и какви ползи ни носи, ще разберем в следващите редове.

Произходът на растението е от планинските земи на днешните Иран, Туркменистан и Афгаистан. По-късно е пренесен в Средиземноморието, САЩ и Австралия. Може да се отглежда на солени почви и дори при температурни амплитуди от -10 до +40 градуса по Целзий.

Китайците му дали названието щастлива ядка, предполага се, че произлиза от пукнатината в средата, която наподобява усмивка. Шамфъстъкът е един от най-древните видове ядки познати на човечеството.

Друг любопитен факт е, че въпреки наименовнието си фъстъкът и шамфъстъкът всащност не са роднини. Фъстъкът принадлежи към семейство бобови, а шамфъстъкът към семейство смрадликови.

Шамфъстъкът е отличен източник на фосфор. Това го прави важна част от необходиите съставки за доброто здраве на костите и зъбите. Въпреки това не прекалявайте с консумацията му, тъй като е доста мазен.

Също така шамфъстъкът оказва благоприятно влияние на метаболитните и ензимните процеси в тялото. Той помага за отслабване и регулиране на теглото. Изключително подходящ е при вегетрианци и вегани, тъй като е богат на протеини и е един от заместителите на месото.

Благодарение на богатото си съдържание на витамини от групата В, същото количество като в говежди черен дроб, шамфъстъкът действа положително на работата на сърцето, мускулите и нервната система.

Наличието на витамин Е подмладява организма. Той е естествен антиоксидант. Веществата в него при редовна консумация подпомагат доброто зрение.

Еднакво добро е приложението му както за солени, така и за сладки ястия и десерти. При солените може да се добавя суров или печен. Често се натрошава, за да бъде по-приятен за консумация. Може да експериментирате с него както в съчетание със сирена, така и с месо и салати.

В сладките си варианти шамфъстъкът може да се изпече като се карамелизира, да се използва натрошен при приготвянето на баклави, сладоледи, кексове, пайове, шоколади и дори еклери. Съчетава се отлично и с някои видове десертни вина.

Автор: Силвия Станчева

 

Виж още

Прочети

Защо индианците от племето цимани не страдат от сърдечно-съдовите заболявания?

От гледна точка на сърдечно-съдовите заболявания циманите (индиански народ, живеещ в Боливия) са най...

Прочети

Нека храната бъде вашето лекарство!

Имате ли усещането, че тялото ви се нуждае от друг тип хранене? Ядете ли твърде много рафинирани про...

Прочети

Диета за разхубавяване

Колко е важно да групираме правилно видовете храни, които поглъщаме, да знаем кои са добрите и лоши...

Прочети

Сушени смокини в зехтин – защо са толкова полезни?

Смокини в зехтин - невероятен, естествен и безопасен лек, борещ се със стомашни проблеми, хемороиди,...

Прочети

Какво никога да не топлим в микровълновата?

Микровълновата ни спестява много време и миене на съдове за готвене. Претоплянето на храната в нея с...

Прочети

Трябва ли да консумираме заешко месо

В България може би не е достатъчно популярно, затова нека разгърнем завесите и да погледнем по-отбли...