Що е то шамфъстък

Снимка: pixabay.com

Шамфъстъкът е безспорно един от любимите видове ядки на много хора. Те са вкусни, забавляват децата с начина си на отстраняване на твърдата част и имат интересно приложение в кулинарията. Какво обаче не знаем за шамфъстъка и какви ползи ни носи, ще разберем в следващите редове.

Произходът на растението е от планинските земи на днешните Иран, Туркменистан и Афгаистан. По-късно е пренесен в Средиземноморието, САЩ и Австралия. Може да се отглежда на солени почви и дори при температурни амплитуди от -10 до +40 градуса по Целзий.

Китайците му дали названието щастлива ядка, предполага се, че произлиза от пукнатината в средата, която наподобява усмивка. Шамфъстъкът е един от най-древните видове ядки познати на човечеството.

Друг любопитен факт е, че въпреки наименовнието си фъстъкът и шамфъстъкът всащност не са роднини. Фъстъкът принадлежи към семейство бобови, а шамфъстъкът към семейство смрадликови.

Шамфъстъкът е отличен източник на фосфор. Това го прави важна част от необходиите съставки за доброто здраве на костите и зъбите. Въпреки това не прекалявайте с консумацията му, тъй като е доста мазен.

Също така шамфъстъкът оказва благоприятно влияние на метаболитните и ензимните процеси в тялото. Той помага за отслабване и регулиране на теглото. Изключително подходящ е при вегетрианци и вегани, тъй като е богат на протеини и е един от заместителите на месото.

Благодарение на богатото си съдържание на витамини от групата В, същото количество като в говежди черен дроб, шамфъстъкът действа положително на работата на сърцето, мускулите и нервната система.

Наличието на витамин Е подмладява организма. Той е естествен антиоксидант. Веществата в него при редовна консумация подпомагат доброто зрение.

Еднакво добро е приложението му както за солени, така и за сладки ястия и десерти. При солените може да се добавя суров или печен. Често се натрошава, за да бъде по-приятен за консумация. Може да експериментирате с него както в съчетание със сирена, така и с месо и салати.

В сладките си варианти шамфъстъкът може да се изпече като се карамелизира, да се използва натрошен при приготвянето на баклави, сладоледи, кексове, пайове, шоколади и дори еклери. Съчетава се отлично и с някои видове десертни вина.

Автор: Силвия Станчева

 

Виж още

Прочети

Свалете няколко килограма с тези здравословни съвети

Ако се стремите към по-здравословен избор по отношение на храните, които консумирате, ако търсите на...

Прочети

Коя билка е по-мощна от лимона и джинджифила при настинка?

Риган и по-точно чаят, приготвен от листата му, е изключително полезен. Той е незаменим при настинка...

Прочети

Известни личности за вегетарианството

"Моето уважение и симпатия към животните включва и морските жители — от делфини до риби и омар...

Прочети

Трикове за вкусен омлет

Омлетът е типично френско ястие, приготвено от разбити яйца с мляко, запържени в тиган. Класическата...

Прочети

Най-добрите храни против стрес

Когато са подложени на стрес, първата реакция на много хора е да посегнат към любимата си храна. За...

Прочети

Храни за бременни – първи триместър

По време на бременността тялото на всяка жена се променя. Това е така поради специфичните нужди на б...