Тайните на биволското сирене

Снимка: pixabay.com

Биволското сирене е с висока плътност, масленост и характерен вкус. Изключително приятно, то е и много полезно. Нека го разгледаме по-отблизо.

Биволското сирене съдържа белтъчини, соли и лактоза. То е с по-голям процент масленост в сравнение с кравето сирене. Много по-калорично е, но това в никакъв случай не означава, че е вредно.

Богато е на витамини С, D, Е, както и на албумини и глобулини, които участват в състава на кръвния серум. Съдържа също желязо, калций и фосфор.   

Биволското мляко оказва положително действие при болни от левкимия, подобрява и балансира нивата на холестерол, нормализира перисталтиката, предотвратява подуването на стомаха, газовете, предпазва от анемия. Също така подобрява защитните сили на организма и подобрява работата на имунната система.

Всичко това прави биволското сирене полезно и важно в съставянето на един здравословен хранителен режим. Може да го консумирате самостоятелно или в съчетание с различни зеленчуци, салати, тестени изделия и дори десерти.

Спанак и зелена салата много добри основи за вкусна салата с биволско сирене. Съчетайте ги с краставица, домат, рукола, пресен зелен лук или чесън, запечени ядки – орехи, бадеми или кедрови ядки. Може да експериментирате със съставките, докато приготвите салатата по ваш вкус.

Идея е и да разнообразите традиционната италианска салата Капрезе като заместите моцарелата в нея с биволско сирене. Вкусът ще Ви изненада като същевременно ще направи трапезата Ви по-различна и апетитна.

Тук е мястото да споменем, че самото сирене моцарела, по класическата италианска рецепта се приготвя именно с биволско мляко. Днес на повечето места се произвежда от краве мляко, тъй като цената му е по-ниска.

Опитайте съчетанието на биволско сирене с домашно сладко или пресни плодове. В планинските райони в България и може да срещнете биволско сирене или биволско кисело мляко в съчетание с домашен хляб и вкусно натурално сладко от боровинки или микс горски плодове.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Любими български подправки: джоджен

Както магданозът и копърът, джодженът също е характерна подправка за българската кухня, като в някои...

Прочети

25 ароматни мисли за кафето

"Измервам живота си с кафени лъжички." - Т. С. Елиът

Прочети

Как да замесите вкусна питка?

Броени дни до най-семейния християнски празник. Обредният хляб е един от задължителните елементи на...

Прочети

13 признака, че имате нужда от повече мазнини в диетата си

Малко хора осъзнават, че прекомерното ограничение на приетите мазнини с храната може да се окаже сер...

Прочети

Пилинг с кафе за лице и тяло

За да изглежда кожата й свежа, жената е готова да изпробва всевъзможни маски за лице, които може да...

Прочети

Как да си направим жива вода

Такава вода не ще купите отникъде и за никакви пари. Тя лекува, съживява, подмладява...