Тайните на ориза – императорски черен ориз

Снимка: pixabay.com

Все по-често в магазинната мрежа сред безкрайните видове бял ориз, започва плахо да се появяват и на пръв поглед така различните пакети черен ориз. Всъщност черният ориз крие в себе си изключително полезни съставки като магнезий, фосфор, цинк и желязо.

Ползите от черния ориз са много. Той подобрява кръвообращението, стимулира работата на надбъбречната жлеза, препоръчва се при стомашно-чревни проблеми, както и при хора с глутенова непоносимост.

Историята на черния ориз започва от далечния изток, като е широко разпространен в Китай, Япония, Корея. Има десетки рецепти за ястия, салати, съчетавайки се с меса, морски дарове, зеленчуци, плодове, може да се ползва дори и за направата на суши.

Според легендите черният ориз е бил запазена стока само за императора и неговите приближени. Обикновените хора нямали достъп до него. Този, който дръзнел да се възпротиви и опита, се наказвал дори със смърт. Ето защо черният ориз е известен още като императорски или забранен ориз.

Ето няколко полезни съвета от най-добрите готвачи:

Накиснете ориза 7-8 часа преди да започнете да готвите с него. Така ще помогнете на твърдата му обвивка да стане лесна за обработка.

Варете ориза поне 60 минути в съотношение 1:2 вода. Въпреки, че е бил накиснат, той все още се нуждае от продължителна термична обработка. След това може да го отцедите и продължите избраната рецепта.   

Когато приготвите черният ориз, цветът му ще стане тъмно лилав. Пигментите в него са доста силни (същите като в боровинките)  и ще оцветят останалите продукти, които варите заедно с него. Те също са отговорни и за високото съдържание на антиоксиданти в черния ориз, което го прави изключително полезен.

Други проучвания показват, че в черния ориз се съдържат антоцианини. Тези вещества намаляват риска от сърдечен удар като предотвратяват натрупването на ненужни вещества по стените на артериите.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Люто за здраве

Не на за всички е приятно, но голяма част от хората обичат пикантна храна. Лютото събужда апетита и...

Прочети

Д-р Емилова: Само за 10 дни минете на чудото на Дънов и ще хлъцнете от резултата...

Д-р Емилова е категорична в уникалния ефект на режима на Дънов!

Прочети

Трупаме килограми, ако спим до късно през уикенда?

В края на поредната работна седмица обикновено очакваме с нетърпение съботата – денят, в който...

Прочети

5 тайни за по-ефективна диета

Ако сте решили да се разделите с няколко килограма и сте се подложили на диета, има някои стъпки, ко...

Прочети

8 хранителни комбинации, помагащи ни да отслабнем

Правилното комбиниране на храните не само прави ястията вкусни, но ни помага да отслабнем и да водим...

Прочети

Четири заблуди за храненето на децата

Bceĸи eдин poдитeл тpябвa дa ce cтpeми дa ocигypи нa cвoeтo дeтe paзнooбpaзнo и бaлaнcиpaнo xpaнeнe....