Тайните на ориза – императорски черен ориз

Снимка: pixabay.com

Все по-често в магазинната мрежа сред безкрайните видове бял ориз, започва плахо да се появяват и на пръв поглед така различните пакети черен ориз. Всъщност черният ориз крие в себе си изключително полезни съставки като магнезий, фосфор, цинк и желязо.

Ползите от черния ориз са много. Той подобрява кръвообращението, стимулира работата на надбъбречната жлеза, препоръчва се при стомашно-чревни проблеми, както и при хора с глутенова непоносимост.

Историята на черния ориз започва от далечния изток, като е широко разпространен в Китай, Япония, Корея. Има десетки рецепти за ястия, салати, съчетавайки се с меса, морски дарове, зеленчуци, плодове, може да се ползва дори и за направата на суши.

Според легендите черният ориз е бил запазена стока само за императора и неговите приближени. Обикновените хора нямали достъп до него. Този, който дръзнел да се възпротиви и опита, се наказвал дори със смърт. Ето защо черният ориз е известен още като императорски или забранен ориз.

Ето няколко полезни съвета от най-добрите готвачи:

Накиснете ориза 7-8 часа преди да започнете да готвите с него. Така ще помогнете на твърдата му обвивка да стане лесна за обработка.

Варете ориза поне 60 минути в съотношение 1:2 вода. Въпреки, че е бил накиснат, той все още се нуждае от продължителна термична обработка. След това може да го отцедите и продължите избраната рецепта.   

Когато приготвите черният ориз, цветът му ще стане тъмно лилав. Пигментите в него са доста силни (същите като в боровинките)  и ще оцветят останалите продукти, които варите заедно с него. Те също са отговорни и за високото съдържание на антиоксиданти в черния ориз, което го прави изключително полезен.

Други проучвания показват, че в черния ориз се съдържат антоцианини. Тези вещества намаляват риска от сърдечен удар като предотвратяват натрупването на ненужни вещества по стените на артериите.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Лечебният потенциал на канелата

Когато става дума за подправки, канелата е една от най-здравословните, да не говорим за страхотния ѝ...

Прочети

В България масово се унищожава растение, което лекува рак

Това е растение, което лекува от рак и предпазва от инфаркт, а българите го изкореняват от градините...

Прочети

Съвети за добър сън от Япония

Сънят е най-добре пазената тайна на моделите. Повечето от манекенките твърдят, че спят между 9 и 10...

Прочети

Известни личности за вегетарианството

"Моето уважение и симпатия към животните включва и морските жители — от делфини до риби и омар...

Прочети

Пет причини да хапваме повече тиква

Когато стане въпрос за тиква винаги се сещаме за Елин Пелиновия разказ "Печена тиква’". Именно...

Прочети

Диета? Не, благодаря!

Да мислиш за диета е все едно да мислиш за умиране. И двете думи имат един и същи корен (от англ. eз...