Тайните на ориза – императорски черен ориз

Снимка: pixabay.com

Все по-често в магазинната мрежа сред безкрайните видове бял ориз, започва плахо да се появяват и на пръв поглед така различните пакети черен ориз. Всъщност черният ориз крие в себе си изключително полезни съставки като магнезий, фосфор, цинк и желязо.

Ползите от черния ориз са много. Той подобрява кръвообращението, стимулира работата на надбъбречната жлеза, препоръчва се при стомашно-чревни проблеми, както и при хора с глутенова непоносимост.

Историята на черния ориз започва от далечния изток, като е широко разпространен в Китай, Япония, Корея. Има десетки рецепти за ястия, салати, съчетавайки се с меса, морски дарове, зеленчуци, плодове, може да се ползва дори и за направата на суши.

Според легендите черният ориз е бил запазена стока само за императора и неговите приближени. Обикновените хора нямали достъп до него. Този, който дръзнел да се възпротиви и опита, се наказвал дори със смърт. Ето защо черният ориз е известен още като императорски или забранен ориз.

Ето няколко полезни съвета от най-добрите готвачи:

Накиснете ориза 7-8 часа преди да започнете да готвите с него. Така ще помогнете на твърдата му обвивка да стане лесна за обработка.

Варете ориза поне 60 минути в съотношение 1:2 вода. Въпреки, че е бил накиснат, той все още се нуждае от продължителна термична обработка. След това може да го отцедите и продължите избраната рецепта.   

Когато приготвите черният ориз, цветът му ще стане тъмно лилав. Пигментите в него са доста силни (същите като в боровинките)  и ще оцветят останалите продукти, които варите заедно с него. Те също са отговорни и за високото съдържание на антиоксиданти в черния ориз, което го прави изключително полезен.

Други проучвания показват, че в черния ориз се съдържат антоцианини. Тези вещества намаляват риска от сърдечен удар като предотвратяват натрупването на ненужни вещества по стените на артериите.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Домашни лекове против кашлица

Кашлицата, наравно с хремата, е сред изключително досадните зимни болести. Ако не се овладее навреме...

Прочети

Честото хранене е полезно за диабетици

Метаболизмът на хората с диабет тип 2 или на тези, които са застрашени от заболяването, се различава...

Прочети

Зимно изкушение – ряпа

Ряпата е вкусен зеленчук с изключително много полезни свойства, известна на човечеството още от Древ...

Прочети

Кои храни и напитки унищожават тестостерона при мъжете

Дори бирата влияе върху понижаването на мъжкия хормон и любителите на бира, рано или късно се сблъск...

Прочети

Отслабване с вода – най-евтиното и бързо на света

Когато става въпрос за отслабване, всички сме чували колко важна е ролята на водата в този процес. &...

Прочети

За да сте здрави, заложете на тези 5 естествени храни

Есенният период е изключително благодатен за настинки и вируси, от които никой не е застрахован. Но...