Техники за обезкостяване на пиле или друга птица

Снимка: pixabay.com

С наближаването на празниците всяка домакиня се интересува от интересни рецепти, вкусови съчетания и изтънчени методи за приготвяне на храна, с които да зарадва близките си. Затова в следващите редове ще разгледаме как да обезкостите цяло пиле или друг вид птица така, че да го приготвите след това по интересен и атрактивен начин.

Месото трябва да е охладено. Замразеното пиле ще затрудни рязането и месото ще бъде накъсано. За повече сигурност може да си помагате със суха кърпа, с която да придържате птицата, за да не се хлъзга.

Изберете остър нож, за предпочитане е да е къс, за да може да сте по-прецизни в разрезите. Големите и дълги ножове ще попречат, тъй като ще загубите сигурността в ръката.

Счупете крилцата при ставата и отделете долната част, издърпвайки внимателно с ръка. Може да си помагате с ножа, ако е наложително.

Поставете птицата в легнало по гръб положение. Внимателно разширете отвора откъм шията. Сега трябва да отстраните костта на ключиците. Трябва да усетите с ножа съединението на фенера и крилцата и да подрежете сухожилията.

С два къси разреза по протежението освободете гръдната кост. Срежете хрущяла, който държи месото и фенера. Внимателно вкарайте пръсти в птицата, за да изтеглите костта.

Направете разрез от едната страна на птицата между раменната става и гърба. Освободете гръбната кост, плъзгайки внимателно пръсти. Може да използвате и ножа, но бъдете внимателни, за да не накълцате месото.
След това отстранете кожата от гърдите. Преминете към крилцата. Плъзгайте ножа внимателно около костите, като се стараете да използвате само върха.

Срежете кожата на бутчетата, за да се освободят долните кости. Внимателно отделете месото на бутчето от самите кости, като издърпвате и плъзгате ножа с острието по костите.

Когато приключите, трябва пилето/птицата да изглежда като торбичка от месо, удобна и лесна за пълнене с плънка.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Как да си направим класическо капучино

Когато отвориш очи, винаги е хубаво край теб да се носи полъха на кафе. Представете си го с плътен в...

Прочети

Трикове за вкусен омлет

Омлетът е типично френско ястие, приготвено от разбити яйца с мляко, запържени в тиган. Класическата...

Прочети

Чудодейните свойства на меда

Освен, че е вкусен и полезен за храносмилането (ако се пие по 1 лъжичка сутрин, разтворен на гладно...

Прочети

Само за 14 дни изчистих цялото си тяло от токсини само с 3 ореха на ден

Това е рецепта, в която на пръв поглед няма нищо странно. Да, изисква се малко повече време, за да с...

Прочети

Колко е дълъг здравословният секс?

За размера май всичко отдавна е ясно – много е важен! Но на дневен ред изниква друг казус, сле...

Прочети

Болести от нерви

"Хората молят боговете за здраве. Те не знаят, че сами могат да влияят на своето здраве." - Демокрит