Топ 4 лечебни билки, с които да готвите

Мента. Снимка: pixabay.com/fleurc

През последните години билките стават доста известни. Разбира се, хората отдавна ги оценяват за вкусовете и ароматите, които добавят към любимите им ястия.

Но в днешно време, тъй като учените продължават да изследват активните съединения в тези ароматни растения, все повече и повече хора стават наясно с невероятните ползи за здравето, които може да се получат от редовното консумиране на пресни билки.

За щастие, отглеждането на много от тези билки, било то в саксийки в кухнята или в градината – е невероятно лесно. А ползите за здравето, които могат да бъдат получени от тези билки са доста невероятни.

Прочетете, за да научите повече за най-здравословните билки, които всеки може да отглежда в собствения си дом.

Босилек

Босилекът е чудесен, вкусен и здравословен избор за вашата градината. Неговият топъл и сладък вкус го прави чудесен избор за различни летни ястия и една от неговите активни съставки, наречена евгенол, е мощно противовъзпалително средство, което го прави чудесен избор за тези, които страдат от артрит.

Кориандър

Трудно би било да си представим ястия като гуакамоле, без кориандър. А най-добрата новина е, че тази билка е невероятно лесна за отглеждане, макар че трябва да бъде в район, където ще получава много слънчева светлина.

Кориандърът носи със себе си някои мощни ползи за здравето, тъй като той е естествен детоксикатор и помага за премахване на всички видове нежелани вещества от организма.

Копър

Повечето хора свързват тази билка с направата на туршии, но употребата му далеч надхвърля само това. Той е страхотен ароматизатор за риба или за яйчена салата, например. Той също се отглежда лесно в саксия.

Копърът е лек, естествен диуретик, който помага да се отървете от наддаване на тегло и поддържа пикочния мехур и бъбреците в добра форма. Той също помага за премахване на нежелани токсини от организма, така че е страхотен за лятна детоксикация.

Мента

Ментата е чудесен избор за лятна градина – освен за различни конфитюри, желета и десерти, ментата също е основна съставки за любимите летни напитки като мохито.

Тя има много лечебни свойства и от векове е известна с това, че помага за проблеми с храносмилането и успокоява разстроен стомах. Тя обича да расте на изобилие от слънчева светлина.

Автор: Розалина (Rosalina) Източник: blogs.naturalnews.com / Превод: biopogled.com

 

Виж още

Прочети

Защо трябва да пием топла вода

Повечето хора започват деня си с чаша горещо кафе или чай. Когато пием вода, предпочитаме тя да е ст...

Прочети

Добрата страна на въглехидратите

Нека да видим защо е хубаво въглехидратите, да не бъдат изцяло изключени от менюто.

Прочети

Защо индианците от племето цимани не страдат от сърдечно-съдовите заболявания?

От гледна точка на сърдечно-съдовите заболявания циманите (индиански народ, живеещ в Боливия) са най...

Прочети

Как пеенето влияе на здравето?

Пеенето изпраща на тялото "правилните" вибрации, които повишават нашата жизненост.

Прочети

Защо черният шоколад е полезен за страдащите от безсъние

Всекидневната употреба на черен шоколад предпазва от безсъние, установили италиански учени от Л'Акуи...

Прочети

Най-добрият начин да се вари яйце

Рохко или твърдо сварено яйце обичате? Да се постигне идеално сварено яйце е трудна задача, защ...