Тревожност, паника и хранене

Снимка: pixabay.com/derneuemann

Една от най-бързо развиващите се научни области е тази, която изследва връзката между мозъка и червата. Вече е всеизвестно, че хроничният стрес (който може да се проявява като безпокойство, тревожност и дори депресия) влияе негативно на чревното ни здраве.

Неслучайно при стрес или силно притеснение казваме "сви ми се коремът". Гастроинтестиналният тракт е чувствителен към емоции. Както мозъкът има директна връзка със стомаха ни, така и стомахът има директна връзка с мозъка.

Връзката е двупосочна. Затова и хора, които имат проблем със стомаха и чревното здраве, могат да изпитват безпокойство, тревожност или дори депресия. Особено често това се среща при хора, които чувстват стомашно или чревно неразположение без очевидна физическа причина.

При преглед лекарят установява, че пациентът няма видими проблеми. Може дори да се направят подробни изследвания и отново да не се открие нещо нередно.

Най-често не се поставя диагноза или ако има такава, то тя е "синдром на раздразнените черва" – заболяване, което все още се изследва от учените, което засега се приема, че възниква поради нарушена регулация на оста "мозък-черво".

По същия начин и човек, страдащ от хронично безпокойство и тревожност, може всъщност да има проблем с гастроинтестиналния тракт. Все повече изследвания потвърждават, че хората, страдащи от депресия, хроничен стрес и дори тежки психични заболявания, имат проблем с чревното здраве.

Вторият мозък

Сигурно сте чували, че червата биват наричани "втори мозък". Това е така, тъй като скрита в гастроинтестиналния тракт се намира маса от нервна тъкан, позната още като ентерална нервна система. Тя съдържа над 100 млн. нервни клетки – повече от тези в гръбначния стълб или периферната нервна система.

Изследвайки задълбочено "чревния мозък", учените откриват все повече връзка между храносмилането, нашето настроение и дори начина ни на мислене. Както вече знаем – връзката между мозъка и червата е двупосочна.

Тя се осъществява основно чрез вагуса, а този нерв изпраща информация до региони в мозъка, които са важни за регулирането на нивото на страх и безпокойство.

Неслучайно тревожност и депресивни нарушения се наблюдават по-често при хора, страдащи от синдром на раздразнените черва, т.е. при такива, при които връзката "мозък-черво" не функционира безпроблемно.

Накратко и за ролята на микробиома

Установено е, че микробиомът (бактериите в нашите черва) играе важна роля във връзката "черво – мозък". Някои от нашите бактерии могат да отделят невротрансмитери, които по вагуса изпращат определени съобщения до мозъка.

Доказва се, че бактериите в нашето черво определено имат влияние дори върху нивото ни на тревожност, реакцията ни на стрес и функционирането на паметта ни. Изследването на микробиома, видовете бактерии и техните функции и влияния представлява една от най-новите сфери на научна работа.

Щастието е в червата

95% от серотонина в тялото всъщност се синтезира в червата. Неслучайно страничните ефекти на повечето антидепресaнти засягат храносмилателната система. След като влиянието им върху главния мозък влияе и на чревния, то тогава може ли да се каже, че те лекуват и двата? Науката все още не се е изказала, но вече се провеждат задълбочени изследвания в тази област.

Кокошката или яйцето

От много години насам, учени и лекари вярват, че безпокойството и депресията допринасят за стомашни и чревни проблеми. Оказва се, че може да бъде и обратното. Кое започва първо, е сложен въпрос. Възможни са и двата отговора.

Например, при хора, при които, без видими причини или нови стресори в живота, изведнъж възниква депресия или тревожност, може би коремът има нещо общо. Стомашните и чревните нарушения са в състояние да повлияят на нашата психика дори и без да го осъзнаваме. Стресът или неоткритите хранителни непоносимости са в състояние да ни разбалансират.

Двупосочно решение

Затова и едни от най-ефективните лечения са двупосочни. На Запад вече е прието синдромът на раздразнените черва да се лекува и чрез различни психотерапевтични методи. Атакувайки проблема от две страни, шансът за успех е много по-голям.

Често когато работя с хора със стомашни проблеми, те се изненадват, че сеансите ни започват с теми за личния им живот, нивото на стрес и други психологически фактори и едва на по-късен етап – с конкретни хранителни препоръки. Изненадани са и хората, които идват на сеанс за справяне с временен стрес и тревожност, с които обсъждаме какъв е техният обяд.

Ако страдате от стомашни проблеми, не си поставяйте сами диагноза и посетете гастроентерелог! Не пропускайте да съчетаете лечението и с правилна хранителна и психологическа терапия.

Автор: Велина Христова за VitaReal.net

Велина е консултант по хранителна психология и сертифициран health coach към Института по интегрално хранене в Ню Йорк. Завършва образование в Германия, Холандия и Португалия, понастоящем докторант към катедра "Обща, експериментална и генетична психология" в Софийски университет.

Фокусът на нейните изследвания е връзката между храната и мозъка и как определен начин на хранене се отразява на психологически състояния като безпокойство, тревожност и хроничен стрес.

Виж още

Прочети

Как да си направим вкусна заливка за мусака

Безспорно мусаката е едно от най-любимите ястия на голяма част от българите. Доста се спори по темат...

Прочети

Годжи бери: здравословни ползи от консумацията му

В последните няколко години у нас стана доста популярно консумирането на годжи бери, което от древни...

Прочети

Особености на мексиканската кухня

Мексиканската кухня е все още една идея по-екзотична за нашите географски ширини. Въпреки това, все...

Прочети

Картоф и лимон срещу тъмните петна по лицето

Лесна, бърза и много ефективна маска, която премахва тъмните петна по лицето и леко изсветлява тена.

Прочети

33 лесни начина за отслабване без диета

За да отслабнем и загубим тегло е необходимо да горим повече калории, отколкото консумираме, което о...

Прочети

Как да сготвим вкусни скариди

Скаридите са малки ракообразни, които обитават сладководни и соленоводни басейни. Заради крехкото им...