Трикове за домашна майонеза

Снимка: pixabay.com

Със сигурност руската салата е едно от любимите зимни предложения. Приготвена вкъщи, тя е свежа, прясна и изключително вкусна. За да стане обаче наистина неустоима, направете си сами и майонезата към нея.

Според учените майонезата се ражда в далечната 1756 година от главния готвач на Ришельо. След битка и победа при френския град Майон, графът организирал тържествена вечеря. Любимият му сос се състоял от сметана и яйца, но тъй като готвачът нямал сметана, заменил я с олио. Така се родила първата майонеза, кръстена на победата.

Ето някои съвети как да си направите и вие майонеза вкъщи:

Разбиването е една от най-важните стъпки!

Ако разбивате майонезата на ръка, използвайте кухненска телена бъркалка и широка дълбока купа, за да ви бъде по-удобно и да не разсипете от течността.

Смесете жълтъците със сол, черен пипер, лимонов сок, малко горчица и започнете разбиването. Бъркайте без да спирате. Ще усетите как жълтъците започват постепенно да се сгъстяват. Започнете да добавяте олиото на тънка струйка. Ако изсипете прекалено много олио, жълтъците ще се пресекат и ще трябва да започнете от самото начало.  

Ако разбивате с пасатор, изберете висок съд като буркан или специализиран съд за разбиване с пасатор. На дъното на съда първо сложете жълтъците. След това добавете подправките, лимоновия сок и малко горчица. Отгоре изсипете олиото.

Вкарайте бавно пасатора до дъното и включете на най-висока скорост. Оставете го да работи на самото дъно. След това постепенно и много плавно започнете внимателно да издърпвате бавно нагоре. Когато стигнете до повърхността, ще сте направили вкусна майонеза.

Ако добавите горчица при разбиването, ще получите по-ароматна и вкусна майонеза. Ако не сте любители на горчицата, заложете на класическата комбинация сол и черен пипер. За да направите майонезата по-нестандартна, може да замените черния пипер с бял. Това ще придаде нотка на разнообразие.

Внимавайте!

Тъй като работите с пресни яйца е важно майонезата да бъде консумирана веднага. Може да я оставите да поседи в хладилника, но не по-късно от ден, два! В противен случай рискувате да си навлечете хранителни разстройства или дори салмонела.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Домашна паста, която лекува кариеса, избелва зъбите и укрепва венците

На пазара има голямо разнообразие пасти и инструменти за почистване на зъби. Но дали наистина всичко...

Прочети

Психологическата роля на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза и другите жлези с вътрешна секреция са свързани с нашите емоции и чувства. Те подд...

Прочети

6 полезни хранителни комбинации

Вслушваме се в съветите на диетолози за по-здравословно хранене, като наблягаме на полезните съчетан...

Прочети

Винена фиеста в София

И през този ноември София се превръща във винена столица на България. Седмото издание на най-големия...

Прочети

Дафиновият лист и вълшебните му свойства

Дафиновите листа са ароматичните листа на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Те се изпол...

Прочети

Бирата като начин на живот

Бирата се смята за най-старата алкохолна напитка в света - първите сведения за варене на бира датира...