Урок по етикет: Как се яде суши?

Снимка: pixabay.com/DesignNPrint

Далечният VIII век от новата ера дава на света първообраза на модерното суши. Има сведения в световната кулинарна история, че сушито става любима храна на живеещите в Югоизточна Азия народи по времето, когато българите се покръстват в православната вяра.

Увиването на осолена риба във ферментирал ориз се превръща в ежедневна дажба храна. Поради наличието на по-голям улов прясна риба, често местните домакини не чакали осоляването й, и започнали да я използват за храна направо.

Комбинирали я първоначално с ферментирал ориз, който по-късно заменят със сварен в оцет и прибавят традиционни за региона зеленчуци и яйца, гарнирани със соев сос.

Полученото ястие е осигурявало тогава, осигурява и сега, питателен и здравословeн начин на хранене на хората.

За презентатор по света на съвременните оформени на ръка малки парченца ориз с риба и зеленчуци, наречени нигири суши, се счита роденият в края на XVIII век японски готвач Ханая Йохи.

Той разбира предимствата на сушито като начин за хранене извън дома и организира предлагането му на колички в по-бедните квартали и около доковете на град Едо, днешен Токио в Япония.

Използването на традиционните за азиатската култура клечки при консумацията на неговото суши е част от завладяването трайно на вкусовите сетива на хората по света. Днес сушито е любимата храна на милиарди лакомници.

Добрите маниери при ядене на суши са задължителни, за да се насладите напълно на богатите и хармонични миксове в обикновената храна на японците.

Въпрос: Какво Ви е нужно, за да се храните със суши?

Отговор: Дървени или порцеланови пръчици, соев сос по вкус, специална купичка за соса, уасаби, ароматен джинджифил. Ако не умеете да боравите с традиционните азиатски клечки, в краен случай може да ползвате вилица. По суши баровете се среща сервирането и на помощна лъжица. Хапките суши се сервират в порцеланова или дървена чиния.

Ето стъпките за хранене със суши:

1. Измийте си ръцете, защото е напълно приемливо да ги използвате при храненето.

2. Сипете си соев сос в купичката, приготвена за топене на хапките суши.

3. Сложете си от пастата зелен хрян, наречен уасаби (Wasabi) в купичката със соевия сос или отстрани в чинията си.

4. Съсредоточете се, когато потапяте нигири суши в купичката със соев сос. Сложете само рибата в соса, а не ориза!

5. Топете хапката суши винаги от обратната страна на основата на ориза, защото се рони и запълва купичката със соевия сос.

6. Топете абсолютно всяка хапка суши за кратко в купичката със соев сос.

7. Слагайте хапката суши наведнъж в устата си, по възможност! Не оставайте част от нея да почива в купичката със соевия сос или в подложната си чиния, защото е обидно за готвача.

8. След преглъщане на хапка суши, сложете и парче маринован джинджифил в устата си. То играе ролята на неутрализатор на вкусовете и е полезно и визуално приятно кулинарно допълнение.

9. Не пийте напитки, които не са подходящи при консумация на суши, като вино, коняк, уиски, водка, кока кола, сокове и т.н., защото вкусът им се дисбалансира с деликатните вкусове на рибата и морските дарове. Спрете се на бира или саке, както и на зелен чай или обикновена вода.

10. Правилно е да консумирате хапките суши в следния последователен ред: започвате със сашими, след това преминавате към нагири, маки, темаки.

11. Ако сушито се сервира в обща чиния на масата, се взема с дебелия край на клечките и се поставя в купичката със соев сос.

12. Благодари се на майстора на суши. За да създаде съвършеното суши, един готвач се учи поне 10 години, докато получи разрешение да приготвя тези деликатеси за консуматорите.

Милена Хлебарова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

33 лесни начина за отслабване без диета

За да отслабнем и загубим тегло е необходимо да горим повече калории, отколкото консумираме, което о...

Прочети

Тайните на биволското сирене

Биволското сирене е с висока плътност, масленост и характерен вкус. Изключително приятно, то е и мно...

Прочети

Мръсно хранене: Как да го използваме, за да подобрим диетата си

Как да използваме мръсните хранения, за да се придържаме към диетата си – без да качваме мазни...

Прочети

Легендарен руски лечител разкрива как само с 2 съставки да пречистим тялото си

Порфирий Иванов е легендарен руски лечител, роден в края на XIX век и умрял през 1983-та година. По-...

Прочети

Малките тайни на семената – сусам

Най-често малките неща крият в себе си голяма вътрешна сила. Така е и с повечето семена и зърна. Пре...

Прочети

Силата на червеното цвекло и болестите, които лекува

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван още от Хипократ, а п...