В какви съдове е най-добре да готвим

Снимка: pixabay.com

Пресните и свежи продукти са изключително важни за доброто здраве. Също толкова важно е и в какви съдове приготвяме и съхраняваме храната си.

Ето интересни факти за някои от най-често употребяваните съдове за готвене.

Глинени съдове

Това е може би най-старият метод за съхранение и приготовление на храна. Глинените съдове са безопасни, практични и лесни за почистване. Недостатъкът им е, че се изисква повече време за приготвяне на храната.

Йенско стъкло

Устойчивите на висока температура стъклени съдове са по-бързи при приготовлението на храната. Плюс е също лесното почистване и удобството при съхранение. Внимавайте със стъклените съдове! Те издържат на висока температура, но дори капчица студена вода, докато са горещи, ще счупи.

Тефлонови съдове

Покритието им е незалепващо, което ги прави предпочитан избор за много домакини. Според някои проучвания обаче, флуорвъглеродните съединения, благодарение на които тефлоновите съдове не залепват, са вредни за човешкото здраве. Въпреки всичко, все още няма официално доказани случаи на натрявяне или предизвикана болест.

Съдове от титан

Доста по-тежки са, но със сигурност титаниевите съдове не правят реакция с храната. Това се дължи както на високата термоустойчивост, така и на неутралитета на титана. Минусът е, че титаниевите съдове са доста по-скъпи в сравнение с останалите.

Медни съдове

Медните съдове имат отлична топлопроводимост. Това означава, че се нагряват и охлаждат еднакво бързо. Минусът им е, че те също отделят вредни частици в храната. В някои случаи дори могат да повлияят на цвета и вкуса на ястието.

Алуминиеви съдове

Алуминият е предпочитан в някои домакинства, тъй като загрява бързо до необходимата температура. Редица прочувания доказват, че при термична обработка частици алуминий се отделят в храната. Това може да доведе до здравословни проблеми и натравяния.

Автор: Силвия Станчева / Снимки: pixabay.com

Виж още

Прочети

Вижте няколко супер ползи от динята

Динята има високо съдържание и на диетични фибри и калий. 

Прочети

Какво се случва с тялото, когато хапнем парченце шоколад

Ацтеките наричат шоколада "Храната на боговете". При пренасянето му в Европа той първоначално е бил...

Прочети

Ползите от екзотичната макадамия

Макадамията е интересен продукт, който става все по-познат сред българите. Това са дължи както на вк...

Прочети

С дъх на планина – салвия

Салвията е вечнозелен храст с типични листа със сив до лилав оттенък. Популярна е и под името градин...

Прочети

Малките тайни на семената – овес

Овесът е една от зърнените култури, които се препоръчват най-вече при подрастващи. От него се правят...

Прочети

Петър Дънов: Човек трябва да яде всичко с благодарност и любов

Храната, която човек употребява, трябва да отговаря на неговата мисъл. Между човека и храната, която...