Веганство ли са постите и какво да консумираме?

Снимка: pixabay.com

Днес се поставя началото на коледните пости. Самият акт на постене има духовен, религиозен и пречистващ смисъл. Пречиствайки телата си за определен период от време, постещите извисяват духа си, превръщайки телата си в храмове на доброто, любовта, смирението, доближавайки се до божественото.

Началото на веганството като течение се поставя във Великобритания през 1944 година. Най-основно се отрича "експлоатацията на животните от човека". В този смисъл веганите не консумират животински храни и техните производни, както и продукти пряко или косвено получени от използването на животни.

По смисъл и идея двете неща се разминават, но в крайния си резултат – консумирането или по-скоро спирането на консумацията на определени храни и продукти се застъпват. По време на пост може да взаимствате интересни рецепти от веганите.

Може да намерите буквално всичко от стандартните супи и салати, през палачинки с елда и банани, до вегански бургери, таратор, сладкиши, сурови торти и сладолед. С веганската кухня постенето се превръща от акт на въздържание и лишения в истинско удоволствие и наслада за сетивата. Как да заместите протеина от месото вижте тук.

Постите имат благоприятно влияние върху организма и цялостното състояние на човека. Благодарение на повишения прием на плодове и различни зеленчуци се изхвърлят токсините, подобрява се работата на еднокринната система, сърдечно-съдовата система и се засилва метаболизмът.

Стомахът, бъбреците и отделителната система се пречистват. Черният дроб започва да работи по-добре. Нивата на лошия холестерол в кръвта спадат, подобрява се имнунитета.  

В зависимост от времетраенето на постите, хранителния режим и индивидуалното физическо натоварване има голяма възможност да свалите и няколко излишни килограма. Внимавайте и не гладувайте! Постенето трябва да спомогне за по-доброто функциониране на организма, а не да го натоварва или увреди.  

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Любопитни факти за кашуто

Ако има нещо, което прилича на космическата храна - дава на организма нужната енергия и същевременно...

Прочети

Какво да консумираме, за да подсилим имунната система

Силната имунна система стои в основата на доброто здраве, предпазва от инфекции и ни позволява да се...

Прочети

Непознатите ползи от аспирина за здравето

Дocтa xopa нe знaят, чe acпиpинът имa peдицa cтpaнични пoзитиви, paзлични oт eфeĸтa мy нa oбeзбoлявa...

Прочети

Диета според формата на тялото

Aко искате да има ефект от диетата ви, трябва да я съобразите с формата на тялото, твърдят учени. Сп...

Прочети

Kимбапът - южнокорейското суши

Корейската традиционна храна кимбап е много вкусна, здравословна, красиво изглежда и прилича на суши...

Прочети

Киселина в малините доказано предпазва от рак

Eдни oт нaй-вĸycнитe гopcĸи плoдoвe, ĸoитo имaт и нeвepoятнa пoлзa зa здpaвeтo, ca мaлинитe. Moлeĸyл...