Веганство ли са постите и какво да консумираме?

Снимка: pixabay.com

Днес се поставя началото на коледните пости. Самият акт на постене има духовен, религиозен и пречистващ смисъл. Пречиствайки телата си за определен период от време, постещите извисяват духа си, превръщайки телата си в храмове на доброто, любовта, смирението, доближавайки се до божественото.

Началото на веганството като течение се поставя във Великобритания през 1944 година. Най-основно се отрича "експлоатацията на животните от човека". В този смисъл веганите не консумират животински храни и техните производни, както и продукти пряко или косвено получени от използването на животни.

По смисъл и идея двете неща се разминават, но в крайния си резултат – консумирането или по-скоро спирането на консумацията на определени храни и продукти се застъпват. По време на пост може да взаимствате интересни рецепти от веганите.

Може да намерите буквално всичко от стандартните супи и салати, през палачинки с елда и банани, до вегански бургери, таратор, сладкиши, сурови торти и сладолед. С веганската кухня постенето се превръща от акт на въздържание и лишения в истинско удоволствие и наслада за сетивата. Как да заместите протеина от месото вижте тук.

Постите имат благоприятно влияние върху организма и цялостното състояние на човека. Благодарение на повишения прием на плодове и различни зеленчуци се изхвърлят токсините, подобрява се работата на еднокринната система, сърдечно-съдовата система и се засилва метаболизмът.

Стомахът, бъбреците и отделителната система се пречистват. Черният дроб започва да работи по-добре. Нивата на лошия холестерол в кръвта спадат, подобрява се имнунитета.  

В зависимост от времетраенето на постите, хранителния режим и индивидуалното физическо натоварване има голяма възможност да свалите и няколко излишни килограма. Внимавайте и не гладувайте! Постенето трябва да спомогне за по-доброто функциониране на организма, а не да го натоварва или увреди.  

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

10 супер ползи от ягодите

Вече започва истинският ягодов сезон – този, в който можеш да си ги откъснеш сам от градината....

Прочети

Защо е полезно да спим на лявата страна

За повечето хора сънят сигурно е едно от най-любимите им занимания. Но знаете ли, че вашата спяща по...

Прочети

Храни, които ще ви помогнат да регулирате нивото на холестерола

Холестеролът е един от главните виновници за появата на сърдечно-съдови заболявания. Високите нива н...

Прочети
Прочети

Ябълков пектин - за отслабване и изчистване на организма

Пектинът е прахообразна смес, която може да си купите или от аптеките, или от магазините за здравосл...

Прочети

Какво всъщност може да ядем по време на Коледните пости?

Започна Коледният пост, който всъщност не е особено строг. Доста са дните в този период, в които мож...