Вегетарианската диета намалява риска от рак с до 43% в ново проучване

Снимка: pixabay.com / silviarita

Добри новини за любителите на зеленчуци и тези, които се радват на начин на живот, състоящ се предимно от такива храни: едно скорошно проучване е установило, че вегетарианска диета може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво, в сравнение с техните месоядни колеги.

Изследователи от университета Лома Линда в Калифорния открили, че в сравнение с хората, които ядат месо, вегетарианците имали 19% по-нисък риск от рак на дебелото черво и 29% по-нисък риск за рак на ректума.

По-конкретно, един вид вегетарианство – песко-вегетарианство, или диета от зеленчуци, в допълнение към риба и морски храни, но без други животни – е била свързана с още по-ниски рискове от рак.

Например, песко-вегетарианците са имали 43 процента намален риск от колоректален рак в сравнение с тези, които не са вегетарианци.

Ползи за здравето от избягването на месо и джънк фуд, ядене на повече риба и зеленчуци

Тези открития са били публикувани онлайн в JAMA Internal Medicine в статия, озаглавена, "Вегетариански хранителни модели и риск от колоректален рак."

Извлечение от това проучване гласи: "Връзката вегетариански хранителни модели към риск от колоректален рак не е добре установена"; изследователите се занимават със седемгодишно проследяващо проучване, в което са били оценени хранителните навици на повече от 77 000 адвентисти от седмия ден, които хвалят ползите от вегетарианството. 

Абстрактът заключава, че фокусирането върху храни на растителна основа е най-полезно за здравето на човек.

"Вегетарианските диети са свързани с цялостна по-ниска честота на колоректален рак", отбелязва публикуваната статия. "Песковегетарианците, по-специално, имат много по-малък риск в сравнение с тези, които не са вегетарианци. Ако такива асоциации са причинно-следствени, те могат да бъдат важни за първична превенция на колоректален рак."

Водещият изследовател на проучването, д-р Майкъл Орлик, казва, че това, което ядат хората е от жизненоважно значение за тяхното здраве, нещо, с което са наясно повечето хора, но не винаги го спазват.

"Диетата е потенциално важен подход за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво", казва той.

Орлик, който е доцент по превантивна медицина в университета Лома Линда, обяснява, че участниците в изследването, които са били помолени да докладват своите случаи на рак през годините, са били с тенденция да се въздържат от ядене на джънк фуд (храни боклуци).

"Нашите вегетарианци не само ядоха по-малко месо, отколкото не-вегетарианците, но също така и по-малко сладки неща, снаксове, рафинирани зърнени храни и калорични напитки."

Той обяснява, че в допълнение към зеленчуците, тези хора също са яли повече ядки, цели зърна, бобови храни и плодове.

Не са необходими изключително строги диетични начини на живот за постигане на по-добро чревно и ректално здраве

Констатацията, че тези, които ядат риба, заедно с техните избори на хранения на растителна основа, е добра новина за много хора, които се чудят дали трябва да намалят рибата от хранителния си режим.

Освен това те могат дори да помислят за по-строги начини на хранене и може да обмислят да станат вегани.

Въпреки че е очевидно въпрос на личен избор, констатацията в този случай ясно показва, че насладата на риба заедно с изобилие от зеленчуци повишава колоректалното и ректално здраве.

"Успокояващото заключение е, че човек не трябва да бъде веган и да спре всички яйца, мляко и млечни продукти и риба, за да получи някои ползи по отношение намаляването на риска от рак", казва д-р Леонард Салц, шеф на стомашно-чревната онкологична служба в Memorial Sloan Kettering Cancer Center в Ню Йорк.

Американското онкологично дружество изчислява, че рискът от развитие на рак на дебелото черво през живота на човек е около 1 на 20. Те също така очертават, че през 2015 г. около 93 090 души ще развият рак на дебелото черво, 39 610 души ще развият рак на ректума, и около 49 700 души ще умрат от колоректален рак в САЩ.

Помислете за извършване на тези промени днес. Не е необходимо човек да се превръща в пълен вегетарианец, но включването на повече риба и по-малко месо, в допълнение към подмяна на сладки закуски със зеленчуци, е добър начин да вървите по пътя към подобреното здраве.

Автор: Дженифър Леа Рейнолдс (Jennifer Lea Reynolds) / Източник: naturalnews.com / Превод: biopogled.com

Виж още

Прочети

7 причини да пиете вода с джинджифил всеки ден

Джинджифилът е една от най-полезните подправки в света. Тя може да добави екзотичен вкус не само на...

Прочети

Не пуша вече. Съветите на един бивш заклет пушач

Представете си, че съществува магически начин за отказване от цигарите, който дава възможност на все...

Прочети

Най-вредните храни в България

Никой производител няма да ви каже цялата истина за това, което ядете. Няма да разберете какво има в...

Прочети

Печена тиква за душата

Тиквата е изключително полезна. Богата е на витамини, минерали, регулира теглото, помага при безсъни...

Прочети

Люто за здраве

Не на за всички е приятно, но голяма част от хората обичат пикантна храна. Лютото събужда апетита и...

Прочети

Какво ще стане с организма, ако ядете чесън всеки ден

Haшитe poдитeли, ocoбeнo бaбитe и дядoвцитe ни, в дeтcтвoтo ни ĸapaxa дa ядeм чecън (в ĸpaeн cлyчaй...