Всичко, което трябва да знаем за розето

Снимка: pixabay.com / IvicaM90

През последните години розето стана много модерно, включително и у нас. Вече всяка българска изба (винпром) прави розе.

Произход

Розето се ражда в южните райони на Франция, където от векове хората обичат да пият по-сухи вина. Розоето е идеалният избор за летните месеци, защото е свежо като бялото вино, но има и връзка с червеното, пред което се прекланят във Франция. 

Технология

Розето не се прави от смесването на бяло и червено вино, а само от червено грозде, но по технологията на бялото вино. Тънкият момент при розето е, че ферментиращото грозде има съвсем кратък (само няколко часа) допир с люспите (ципите), които всъщност придават червения цвят на виното.

Само при определени видове пенливи розета се допуска смесване на бяло и червено вино. В повечето случаи към бялото вино се добавя малко червено, за да се предаде цвят и завършеност на вкуса.

Палитра

Вкусът на розето има широк диапазон - от елегантен, деликатен и фин до наситен и плодов. Същото се отнася и за цвета на розето, който може да варира от перлено, сиво-розово, "лучена люспа", цвят "сьомга" до наситено розово, наподобяващ ягода или малина.

Тялото на розето е елегантно, но това не значи, че винаги е леко. Едно розе може да бъде стегнато или пищно, сладко или съвсем сухо. Ароматът на розето включва малина, череша, ягода, кайсия, цветя, билки, подправки... Понякога розето може да има и обсебваща минералност.

Стилове

Има няколко популярни стила при розето. Розетата от Прованс, Франция са нежни, ефирни, пивки, плодови и с приятна киселинност, отличават се с по-светъл цвят.

Италианските розета по-дълго ферментират заедно с ципите, а след това и отлежават в дъбови бъчви, което ги прави по-наситени като цвят, аромат и тяло.  

В Калифорния пък правят blush wine (англ. to blush - поруменявам) - доста сладко розе, но с ниско съдържание на алкохол.

Етикет

Розето се сервира изстудено от 10 до 12 градуса. В зависимост от личните предпочитания на този, който го консумира, то може да бъде с един-два градуса по-студено или топло. Пенливите розета трябва да бъдат студени от 7 до 9 градуса.

Има специални чаши за розе (с леко разтворен край), но може да го разлеете и в (не повече от 100 мл) чаши за бяло вино. 

При бялото и червеното вино много се спори за изби, региони, сортове, реколти, докато при розето това не е толкова важно, колкото удоволствието от самата му консумация.

Розето е "непретенциозно" вино и по друга линия - може да го пиете навсякъде: вкъщи, на пикник, в ресторант, на парти или прием. Облечени официално или с къси панталони и маратонки.

Гурме

Розето е подходящо за аперитив и за най-разнообразна храна, което го прави почти универсално вино. 

Розето превъзходно се комбинира с всички ястия от средиземноморската кухня. Идеално се съчетава и с традиционната италианска паста или розото, паеля и ястия, приготвени на Уок тиган.

Никога няма да сбъркате, ако поднесете по-светло и кисело розе с мазни меса, а сухите с ордьоври, салати и риба. Наситените розови и по-сладки вина добре се комбинират с различни видове сирене, плодове, червена риба и месо на грил. Полусухите розета са отлична комбинация с десерти. 

Бисер Костадинов за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Особености на мексиканската кухня

Мексиканската кухня е все още една идея по-екзотична за нашите географски ширини. Въпреки това, все...

Прочети

Какво не трябва да допускаме при суровоядството

Както се разбира от самото име, при суровоядството става въпрос за ядене на сурова храна. Тя не тряб...

Прочети

7 ефективни начина да контролирате апетита за сладко и нездравословни храни

Случва ли ви се често да имате желание за сладко и други нездравословни храни, които се опитвате да...

Прочети

12 токсични и канцерогенни съставки в козметиката

Съвременният човек използва козметика ежедневно. Различни измиващи средства, декоративна козметика,...

Прочети

Най-важните витамини и минерали, без които жените не могат

Всяка жена знае, че за да е здрава, всеки ден трябва да доставя на организма си необходимите му вита...

Прочети

Домашен антибиотик по рецепта на Петър Димков

Чесън и водка сутрин на гладно? Не се шегувам! Сместа от двете съставки има невероятно въздействие -...