Яденето на повече витамин С може да ви помогне да живеете по-дълго

Снимка: pixabay.com / rawpixel

Витамин C е може би най-известният и най-познат на широката публика, от всички витамини. Това, което се знае от много хора е, че този витамин може да помогне за укрепване на имунната система.

Има десетки продукти за облекчаване на грипни състояния или настинки, които съдържат големи количества витамин C, и които се рекламират, че са в състояние да помогнат за съкращаване на продължителността на заболяването.

Но макар да е вярно, че този витамин помага на организма да се пребори с бактериални или вирусни инфекции, неговите ползи за здравето се простират много по-далеч отколкото просто избягване на заболявания.

Продължете да четете, за да научите повече за начините, по които редовната консумация на витамин C насърчава по-дълъг живот и помага за намаляване на шансовете за развитие на много общи състояния, които могат да го съкратят.

Антиоксидантна мощност

Едно нещо, което много хора не могат да разберат за витамин C е, че той е силен антиоксидант. С други думи, той може да помогне за предотвратяване увреждане на ДНК, което се случва с клетките на тялото, поради оксидативен стрес.

Много се спекулира, че антиоксидантните свойства на витамин С са основата на новото изследване, което бе публикувано съвсем наскоро в Американското списание за клинично хранене.

В това проучване, въз основа на здравни данни, събирани от над 100000 души, живеещи в Дания, е установено, че тези, които са имали най-високи нива на витамин С в кръвта са с най-малка вероятност да умрат преждевременно или да развият сърдечно-съдови заболявания.

И тъй като сърдечно-съдовите заболявания остават убиец номер едно, както в Америка и в много други развити страни, това се счита за значително откритие. Обаче, това не е единственият начин, по който витамин С може да помогне за удължаване на живота.

Другите ползи от витамин С

Освен чрез своите антиоксидантни сили, има и други начини, по които витамин С може да помогне за удължаване количеството, както и качеството на живот.

Витамин С помага на организма да произвежда колаген, който от своя страна се използва за подпомагане на регенериране и защита на мускули, сухожилия, връзки и други съединителни тъкани в тялото.

Тези съединителни тъкани играят жизненоважна роля в поддържането на здравето на важни органи като сърцето, черния дроб и панкреаса.

Други важни функции на витамин С в организма включват насърчаване зарастването на раните, производството на кръвоносните съдове, които носят кислород и хранителни вещества из цялото тяло и дори в регулирането на настроенията и емоциите.

Взети всички заедно, не е изненадващо, че високите нива на витамин С могат да доведат до по-дълъг живот.

С една дума, ползите за здравето от витамин C далеч надхвърлят просто борбата с грип и настинки – той наистина може да насърчи по-дълъг живот.

За тези, които искат да се уверят, че получават достатъчно витамин C в техните диети, плодове и зеленчуци, като портокали, ябълки, червени чушки и сладки картофи, както и зелени листни зеленчуци са отлични начини да се уверите, че нивата на витамин С в организма са там, където трябва да бъдат за насърчаване на здраве и дълголетие.

Автор: Сандийп Годиял (Sandeep Godiyal) / Източник: naturalnews.com / Превод: biopogled.com

Виж още

Прочети

Идеи за нестандартно меню за Никулден

Няколко предложения, с които да разнообразите вечерята на Никулден.

Прочети

Особености на италианската кухня

Със сигурност най-популярната и най-обичаната в света е италианската кухня. Тя е съчетание от характ...

Прочети

Любопитни факти за кафето

Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на в...

Прочети

Лечебният потенциал на канелата

Когато става дума за подправки, канелата е една от най-здравословните, да не говорим за страхотния ѝ...

Прочети

Японската диета, която стана хит във "Фейсбук"

Ще ви предложим една уникална японска диета, с която може да отслабнете 10 килограма и то само за ед...

Прочети

Сериозни грешки при купуването на храна, които трябва да спрете да правите

Омръзна ли ви да пазарувате безвкусни домати, месо, в което има огромно количество вода, безвкусна р...