За какво да внимаваме като четем етикетите на храните

Снимка: pixabay.com

При покупката на един продукт е важно да се запознаете със съставките му. Това е важно както за да не активирате алергия в организма си, така и за да се поддържате в добро здраве, консумирайки качествени храни. Ето на какво да обръщате внимание:

Срок на годност:

Срокът на годност ни дава информация за това кога е произведен продуктът и докога може да се ползва. Често от съображения за сигурност, държавните органи регламентират по-кратки срокове от действителните, за да гарантират на потребителите защита.

Въпреки това, ако видите, че срокът е изтекъл или предстои да изтече в рамките на няколко дни, потърсете сходен продукт и обърнете внимание на служителите в магазина. Те ще могат да реагират, а вие ще помогнете изтичащата стока да не попадне в ръцете на дете или невнимателен клиент. 

Партиден номер:

В зависимост от вида продукт, срокът на годност може да бъде отбелязан на самия етикет или върху опаковката на продукта. Често представлява дата, месец и година, съчетани със серия от букви и цифри. Последната комбинация е партидният номер на производство.

Всеки завод и цех работят със серии партидни номера. Така се ориентират кога е била произведена съответната стока. Ако постъпи сигнал за нарушаване на качеството, цялата партида се иззема от пазара. Специалисти следят кога и къде е била пласирана стоката, за да могат по-бързо и лесно да я изтеглят от магазинната мрежа.

Състав:

Често върху етикетите на продуктите пише с големи букви 100% натурално, био и какво ли още не. От 2014 година обаче според наредба на ЕС, е задължителен списъкът със съставки на всеки продукт. Затова често, обръщайки да прочетем етикета, се оказваме изненадани от наличието на различни изкуствени подсладители, овкусители и други не био съставки.

Важно е на етикета да бъде изписана енергийната стойност, съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати и сол. Изключение правят хранителните продукти, чийто състав е наистина една съставка като оцет, мая, чай и др.

Наименование на продукта:

Ако търсите ябълков оцет, обаче попаднете на кисел продукт, то не се заблуждавайте по опаковката. Това е от така наречените имитиращи продукти. Като вкусови качества се доближават до търсената от вас стока, често са с много по-ниска цена, но не съдържат общоприетите съставки, съответстващи на тази марка. Най-просто казано имитиращото сирене не се прави от прясно мляко, а от растителни мазнини, имитиращият оцет не съдържа чисто оцетна киселина и т.н.  

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Как да си направим жива вода

Такава вода не ще купите отникъде и за никакви пари. Тя лекува, съживява, подмладява...

Прочети

4 мита за консумацията на месо

Интернет понякога е наистина интересно място. Човек може да се натъкне на какви ли не "факти" и откр...

Прочети

8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната

В днешния динамичен и изобилстващ от всичко свят е интересен въпросът за хранителните дефицити у хор...

Прочети

50 лесни промени в ежедневието за по-добър начин на живот

Aко искате да подобрите начина си на живот разгледайте внимателно тези 50 малки трика, с които может...

Прочети

Честото хранене е полезно за диабетици

Метаболизмът на хората с диабет тип 2 или на тези, които са застрашени от заболяването, се различава...

Прочети

Защо затлъстяването е модерна болест?

Голяма част от съвременните изследвания на затлъстяването дават основание да се смята, че то се дълж...