За какво да внимаваме като четем етикетите на храните

Снимка: pixabay.com

При покупката на един продукт е важно да се запознаете със съставките му. Това е важно както за да не активирате алергия в организма си, така и за да се поддържате в добро здраве, консумирайки качествени храни. Ето на какво да обръщате внимание:

Срок на годност:

Срокът на годност ни дава информация за това кога е произведен продуктът и докога може да се ползва. Често от съображения за сигурност, държавните органи регламентират по-кратки срокове от действителните, за да гарантират на потребителите защита.

Въпреки това, ако видите, че срокът е изтекъл или предстои да изтече в рамките на няколко дни, потърсете сходен продукт и обърнете внимание на служителите в магазина. Те ще могат да реагират, а вие ще помогнете изтичащата стока да не попадне в ръцете на дете или невнимателен клиент. 

Партиден номер:

В зависимост от вида продукт, срокът на годност може да бъде отбелязан на самия етикет или върху опаковката на продукта. Често представлява дата, месец и година, съчетани със серия от букви и цифри. Последната комбинация е партидният номер на производство.

Всеки завод и цех работят със серии партидни номера. Така се ориентират кога е била произведена съответната стока. Ако постъпи сигнал за нарушаване на качеството, цялата партида се иззема от пазара. Специалисти следят кога и къде е била пласирана стоката, за да могат по-бързо и лесно да я изтеглят от магазинната мрежа.

Състав:

Често върху етикетите на продуктите пише с големи букви 100% натурално, био и какво ли още не. От 2014 година обаче според наредба на ЕС, е задължителен списъкът със съставки на всеки продукт. Затова често, обръщайки да прочетем етикета, се оказваме изненадани от наличието на различни изкуствени подсладители, овкусители и други не био съставки.

Важно е на етикета да бъде изписана енергийната стойност, съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати и сол. Изключение правят хранителните продукти, чийто състав е наистина една съставка като оцет, мая, чай и др.

Наименование на продукта:

Ако търсите ябълков оцет, обаче попаднете на кисел продукт, то не се заблуждавайте по опаковката. Това е от така наречените имитиращи продукти. Като вкусови качества се доближават до търсената от вас стока, често са с много по-ниска цена, но не съдържат общоприетите съставки, съответстващи на тази марка. Най-просто казано имитиращото сирене не се прави от прясно мляко, а от растителни мазнини, имитиращият оцет не съдържа чисто оцетна киселина и т.н.  

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Безценни хитринки в готвенето

Не всеки може да бъде майстор готвач, но всеки може да се научи да готви вкусно и полезно. Тези съве...

Прочети

20 храни срещу умора и главоболие

Желязото е основен елемент за нашето тяло. Без него кръвта не пренася правилно кислорода до органите...

Прочети

Бадемово мляко – как и по колко

Бадемовото мляко всъщност няма нищо общо с класическата ни представа за мляко. Заради белезникавия ц...

Прочети

5 начина да избегнем махмурлука

Единственият сигурен начин да се предотврати махмурлука е да не пием! Консумацията на алкохол обаче...

Прочети

Два банана на ден в продължение на месец

Какво се случва с организма ни, ако ядем два банана на ден в продължение на един месец

Прочети

Усещане за храна

Много пъти съм бил съветван с какво е добре да се храня. Изчел съм не малко литература по въпроса, х...