За какво да внимаваме като четем етикетите на храните

Снимка: pixabay.com

При покупката на един продукт е важно да се запознаете със съставките му. Това е важно както за да не активирате алергия в организма си, така и за да се поддържате в добро здраве, консумирайки качествени храни. Ето на какво да обръщате внимание:

Срок на годност:

Срокът на годност ни дава информация за това кога е произведен продуктът и докога може да се ползва. Често от съображения за сигурност, държавните органи регламентират по-кратки срокове от действителните, за да гарантират на потребителите защита.

Въпреки това, ако видите, че срокът е изтекъл или предстои да изтече в рамките на няколко дни, потърсете сходен продукт и обърнете внимание на служителите в магазина. Те ще могат да реагират, а вие ще помогнете изтичащата стока да не попадне в ръцете на дете или невнимателен клиент. 

Партиден номер:

В зависимост от вида продукт, срокът на годност може да бъде отбелязан на самия етикет или върху опаковката на продукта. Често представлява дата, месец и година, съчетани със серия от букви и цифри. Последната комбинация е партидният номер на производство.

Всеки завод и цех работят със серии партидни номера. Така се ориентират кога е била произведена съответната стока. Ако постъпи сигнал за нарушаване на качеството, цялата партида се иззема от пазара. Специалисти следят кога и къде е била пласирана стоката, за да могат по-бързо и лесно да я изтеглят от магазинната мрежа.

Състав:

Често върху етикетите на продуктите пише с големи букви 100% натурално, био и какво ли още не. От 2014 година обаче според наредба на ЕС, е задължителен списъкът със съставки на всеки продукт. Затова често, обръщайки да прочетем етикета, се оказваме изненадани от наличието на различни изкуствени подсладители, овкусители и други не био съставки.

Важно е на етикета да бъде изписана енергийната стойност, съдържанието на белтъчини, мазнини, въглехидрати и сол. Изключение правят хранителните продукти, чийто състав е наистина една съставка като оцет, мая, чай и др.

Наименование на продукта:

Ако търсите ябълков оцет, обаче попаднете на кисел продукт, то не се заблуждавайте по опаковката. Това е от така наречените имитиращи продукти. Като вкусови качества се доближават до търсената от вас стока, често са с много по-ниска цена, но не съдържат общоприетите съставки, съответстващи на тази марка. Най-просто казано имитиращото сирене не се прави от прясно мляко, а от растителни мазнини, имитиращият оцет не съдържа чисто оцетна киселина и т.н.  

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

5 тайни за по-ефективна диета

Ако сте решили да се разделите с няколко килограма и сте се подложили на диета, има някои стъпки, ко...

Прочети

21 вегански източника на калций

Ако се храните само с растителна храна и сте строги вегетарианци – така наречените вегани, кои...

Прочети

Защо да ядем кисело мляко

Любимо и типично българско, киселото мляко е част от всяка трапеза. То е изключително полезно. Ето з...

Прочети

Елементарно упражнение, което ни прави здрави и слаби

Tова упражнение, разработено от японския лекар Тошики Фукуцуджи, гарантира отлични резултати само сл...

Прочети

Куркума: отслабване и лечение. Над 15 доказани ползи за здравето

Куркума, основната подправка в кърито, е може би най-мощната билка на планетата в борбата и в потенц...

Прочети

10 любими дамски коктейла

Честит празник, скъпи дами! Бъдете здрави, силни, борбени, неустоими. Създавайте красота около себе...