Защо да ядем кисело мляко

Снимка: pixabay.com

Любимо и типично българско, киселото мляко е част от всяка трапеза. То е изключително полезно. Ето защо да го похапваме с всеки ден:

Намалява риска от кариеси

Редовната консумация на кисело мляко поддържа зъбите здрави, като предпазва от появата на кариеси вследствие на консумацията на кисели храни, сладко и др. Допълнителен бонус е, че млечната киселина има избелващ ефект върху зъбите.

Действа като пробиотик

Ако се разболеете и личният ви лекар предпише антибиотично лечение, задължително ще го комбинира с пробиотици. Това се прави, за да се намали риска от появата на гъбични инфекции, стомашен дискомфорт и алергии. Киселото мляко има същия ефект.

Неслучайно се препоръчва антибиотиците при децата да се разтварят в супена лъжица кисело мляко. В допълнение повишава устойчивостта на клетките, които се борят с инфекциите, така че повишава и подобрява работата на имунната система.

За отслабване

Киселото мляко засища, без да натоварва работата на стомаха. То е изключително добро решение като здравословно междинно хранене или при различни по-сериозни диети. Ако сте решили да спрете да се храните вечер след 19:00 примерно, а все пак огладнеете много, чаша айрян ще ви помогне да се справите с изкушението.

За здраве

Киселото мляко съдържа белтъчини, полезни въглехидрати, калций, ценни витамини и минерали. То намалява риска от остеопороза при възрастните и помага за укрепването на костите при децата.

Препоръчва се преди и след спортна тренировка за възстановяване на електролитния баланс в организма. В допълнение помага за изграждането на мускулните влакна.

Киселото мляко понижава холестерола, нормализира кръвното налягане. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и действа укрепващо.

Съчетайте го със свежи плодове, зеленчуци, като дресинг към салата, направете си млечен сос, подходящ като добавка за различни ястия или просто го консумирайте натурално. На който и вариант да се спрете, киселото мляко остава неизменна част от здравословното хранене.

Автор: Силвия Станчева     

Виж още

Прочети

Д-р Папазова казва: Хлябът е убиец №1 на човешкото здраве

Причината - структурната промяна, която претърпява глутенът вследствие на хибридизацията на пшеницат...

Прочети

6 причини да ядем риба по-често

Като че ли в България рибата не е сред основните блюда, присъстващи в нашето меню. Въпреки това яден...

Прочети

Джулия Чайлд: Основни техники и рецепти от един живот, преминал в готвене

"Кулинарната мъдрост на Джулия" е изчерпателен пътеводител към френската кухня, в който читателят ще...

Прочети

Здравето според вашето лично число и Аюрведа

За вашето Здравето и вашите лични числа и каква връзката на нумерологията с Аюрведа

Прочети

Краве срещу козе сирене

В сърцето на всеки българин е заложена любовта към сиренето. От малки сме израснали с коматче топъл...

Прочети

Топ 4 лечебни билки, с които да готвите

През последните години билките стават доста известни. Разбира се, хората отдавна ги оценяват за вкус...