Защо да ядем кисело мляко

Снимка: pixabay.com

Любимо и типично българско, киселото мляко е част от всяка трапеза. То е изключително полезно. Ето защо да го похапваме с всеки ден:

Намалява риска от кариеси

Редовната консумация на кисело мляко поддържа зъбите здрави, като предпазва от появата на кариеси вследствие на консумацията на кисели храни, сладко и др. Допълнителен бонус е, че млечната киселина има избелващ ефект върху зъбите.

Действа като пробиотик

Ако се разболеете и личният ви лекар предпише антибиотично лечение, задължително ще го комбинира с пробиотици. Това се прави, за да се намали риска от появата на гъбични инфекции, стомашен дискомфорт и алергии. Киселото мляко има същия ефект.

Неслучайно се препоръчва антибиотиците при децата да се разтварят в супена лъжица кисело мляко. В допълнение повишава устойчивостта на клетките, които се борят с инфекциите, така че повишава и подобрява работата на имунната система.

За отслабване

Киселото мляко засища, без да натоварва работата на стомаха. То е изключително добро решение като здравословно междинно хранене или при различни по-сериозни диети. Ако сте решили да спрете да се храните вечер след 19:00 примерно, а все пак огладнеете много, чаша айрян ще ви помогне да се справите с изкушението.

За здраве

Киселото мляко съдържа белтъчини, полезни въглехидрати, калций, ценни витамини и минерали. То намалява риска от остеопороза при възрастните и помага за укрепването на костите при децата.

Препоръчва се преди и след спортна тренировка за възстановяване на електролитния баланс в организма. В допълнение помага за изграждането на мускулните влакна.

Киселото мляко понижава холестерола, нормализира кръвното налягане. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и действа укрепващо.

Съчетайте го със свежи плодове, зеленчуци, като дресинг към салата, направете си млечен сос, подходящ като добавка за различни ястия или просто го консумирайте натурално. На който и вариант да се спрете, киселото мляко остава неизменна част от здравословното хранене.

Автор: Силвия Станчева     

Виж още

Прочети

Как да се измъкнем от Матрицата

Спрете пиенето, пушенето, яденето на месо. И никакви заведения за бързо хранене. Ограничете въг...

Прочети

Как да готвим с рукола

Руколата крие много ползи и ценни съставки. У нас все по-често се забелязва като част от салати или...

Прочети

С дъх на планина – куркума

Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлено...

Прочети

Малките тайни на семената – слънчогледово семе

Всеки е похапвал слънчогледови семки още от дете. Всъщност освен забавата при изважднето на ядливата...

Прочети

Нуждаем ли се от консумацията на животински продукти?

Въпросът е толкова стар и класически, че напомня онзи за яйцето и кокошката. И днес мненията продълж...

Прочети

Техники за обезкостяване на пиле или друга птица

Ето как да обезкостите цяло пиле или друг вид птица така, че да го приготвите след това по интересен...