Защо е добре да ядем люти чушки

Снимка: pixabay.com

Присъщи на Индия и Мексико, лютите чушки се радват на милиони почитатели по цял свят. Те имат силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.

Причина за лютивия им вкус е наличието на капсаицин, който съдържа безценни хранителни съставки, помагащи ни да бъдем здрави и енергични.

Колкото и да обичате да похапвате люти храни и в частност люти чушки, не трябва да прекалявате, защото това води след себе си и доста негативи.

Решихме да ви представим 5 причини, поради които да не спирате да се наслаждавате на любимите си люти чушки. Но не забравяйте да го правите с мярка!

1. Подобряват циркулацията на кръвта

Като цяло лютивите храни осигуряват по-добра циркулация на кръвта в организма и по-ниско кръвно налягане. Лютите чушки са особено полезни за сърдечносъдовата система, тъй като съдържат високи дози витамини А и С, които заздравяват стените на съдовете.

2. Помагат при главоболие, мускулни болки, ставни възпаления

Капсаицинът притежава болкоуспокояващи, аналгетични и противовъзпалителни свойства. Той притъпява рецепторите, отговорни за болка, нервните клетки не могат да реагират, а оттам - чувството за болка изчезва. Поради тази причина капсаицинът е важна част от много мехлеми и мазила.

3. Помагат при безсъние

Сгряващата функция на лютивите храни отпуска нервите и ни помага да заспим по-бързо. Според австрийски учени любителите на лютото се събуждат по-лесно, стават по-бързо, заредени с много енергия.

4. Помагат за свалянето на килограми

Лютите чушки помагат за изгарянето на повече калории, тъй като засищат по-бързо, което води до приемането на по-малко количество храна. "Затоплящият" механизъм на капсаицина ускорява метаболизма и го предразполага да гори повече мазнини.

5. Подобряват настроението

Лютите чушки покачват нивата на ендорфин и серотонин – хормоните, които "се грижат" за доброто настроение. Някои учени са на мнение, че ако приемаме повече лютиви храни, може да се преборим дори с леки форми на депресия.

Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети
Прочети

Глутен: 8 признака за непоносимост, които НЕ трябва да игнорирате

Какво е глутен? Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик,...

Прочети

Техники за обезкостяване на пиле или друга птица

Ето как да обезкостите цяло пиле или друг вид птица така, че да го приготвите след това по интересен...

Прочети

Най-здравословните източници на протеини

Според докторите жените над 19-годишна възраст се нуждаят от 46 г протеин дневно, докато мъжете на с...

Прочети

Лечебните свойства на райската ябълка - божественият плод

Лошото ноемврийско време, освен, че събира малки и големи пред топлото домашно огнище, ражда и един...

Прочети

Ползите от екзотичната макадамия

Макадамията е интересен продукт, който става все по-познат сред българите. Това са дължи както на вк...