Защо е полезно да пием зелен чай?

Снимка: pixabay.com

Зеленият чай е първият билков чай, сварен някога, датиращ от 2737 г. пр.н.е. Неговите уникални ефекти върху човешкото тяло са го запазили популярен през последните 4700 години.

Интересното е, че най-често срещаните видове чай – зелен, черен, жълт и бял – идват от едно и също растение: Camellia Sinensis. Но различните крайни продукти зависят от преработката.

Зеленият чай се обработва внимателно, за да се избегне окислението, така че много от най-полезните негови съединения да останат непокътнати.

Можете да приготвите зелен чай като напитка, а също и да го добавите към рецепти в готварството. Някои хора дори използват екстракта за медицински цели.

А ето и ползите от зеления чай:

Бори се с възпаленията и защитава сърцето с полифеноли!

Зеленият чай е зареден с полифеноли, един клас от мощни антиоксидантни съединения. Проучванията показват, че зелените полифеноли в чая могат да ви предпазят от стареене и възпаления, свързани с оксидативния стрес. Конкретно, зеленият чай е чудесен източник на катехини и флавоноиди, полифеноли, съдържащи същите в шоколад и кафе.

Катехините в зеления чай подобряват здравето на сърдечносъдовата система чрез подобряване на LDL холестерола, според анализ на 14 различни контролирани проучвания. Намаляването на окисленния LDL може да подобри здравето на сърцето. По-малко окислен LDL е също често е признак за намаляващо възпаление.

Проучването посочва, че екстрактът от зелен чай е също толкова полезен, както и пресни зелен чай, така че ако искате да се възползвате от полезното му действие, но не харесвате напитката, винаги можете да приемате добавка. Катехините също се борят с високо кръвно налягане.

Медитация с теанин?

Зеленият чай съдържа аминокиселини, градивните елементи на протеините в тялото си. Теанин е най-богата аминокиселина в зеления чай, съдържащ 1-2% от сухото тегло на листата. Това е съединението, което е отговорно за уникалният вкус на зеления чай.

Теанинът се използва като хранителна добавка, която насърчава релаксацията, особено при тези, които са загрижени, чрез увеличаване на алфа мозъчни вълни. Алфа вълните са електрически потоци, които се движат по повърхността на мозъка ви. Те се свързват със спокойното психическо състояние.

Алфа вълните се увеличават по време на медитация, тиха почивка – и след като поглъщате теанин. Проучване установява, че с употреба на 50 мг теанин производството на алфа вълни нараства приблизително с 20%. Можете да получите около 8 мг теанин от една чаша зелен чай.

Теанинът също може да облекчи симптомите на ПМС, както и да регулира кръвното налягане.

Едно проучване на плъхове с хипертония показа, че когато теанинът достига до мозъка всъщност действа като невротрансмитер и значително намалява кръвното налягане.

Зелен чай за изгаряне на мазнините!

Зеленият чай може да ви помогне с изгарянето на мазнините. Екстракт от зелен чай увеличава общия размер на разходите на енергия с 4% в 24-часов период.

Друго проучване над индивиди с наднормено тегло и прясно сварен зелен чай, екстракт от зелен чай, или вода в продължение на 8 седмици. И двете групи, които използват зелен чай загубват значително по-голяма тежест и показват тенденция към спад в LDL холестерол.

Хората, които са приемали прясно сварен зелен чай загубили около един паунд повече средно, отколкото тези, приемащи екстракт от зелен чай.

Още полезни статии и вкусни рецепти може да видите на KitchenStoriesSofia.com.

Виж още

Прочети

Коя билка е по-мощна от лимона и джинджифила при настинка?

Риган и по-точно чаят, приготвен от листата му, е изключително полезен. Той е незаменим при настинка...

Прочети

Всеки над 40 години трябва да яде тези храни

Докато все още се търси "извора на младостта", ние открихме най-добрите храни, които да ви карат да...

Прочети

50 лесни промени в ежедневието за по-добър начин на живот (II част)

Замени шофирането с каране на колело. Ще се отрази страхотно на тялото ти, а свежият въздух ще ти по...

Прочети

Петър Дънов: Човек трябва да яде всичко с благодарност и любов

Храната, която човек употребява, трябва да отговаря на неговата мисъл. Между човека и храната, която...

Прочети

Урок по етикет: Как се яде суши?

Далечният VIII век от новата ера дава на света първообраза на модерното суши. Има сведения в световн...

Прочети

Топ 4 лечебни билки, с които да готвите

През последните години билките стават доста известни. Разбира се, хората отдавна ги оценяват за вкус...