Защо елдата е толкова полезна?

Снимка: pixabay.com

Елдата (наричана още гречка) е продукт, нетипичен за българската национална кухня. Тя е особено популярна сред вегeтарианците, защото се смята, че е добър заместител на месото поради високото съдържание на желязо.

Но тъй като е много полезна, елдата лека-полека си пробива път на българската трапеза, особено при привържениците на диетичното хранене и здравословния начин на живот.

Как изглежда и защо е полезна елдата?

Зрънцата на елдата имат характерна триъгълна форма, наподобяват жито или ориз. Това просто на вид зрънце съдържа толкова много полезни вещества, че човек даже не би предположил. Елдата е богата на желязо, цинк, йод, съдържа много витамини, а същевременно е с ниско съдържание на мазнини ( около 3%). Това е и една от причините да е много ценена от хората, спазващи диетичен режим на хранене и да стои в основата на една от популярните в момента диети.

Диетата с елда наподобява диетата с жито. Елдата съдържа голямо количество лесно усвоими белтъчини, което я прави изключително подходяща за спортуващите и занимаващите се активно с фитнес, повишава издържливостта на мускулите.

Елдата не съдържа глутен, поради което е задължителен елемент от хранителния режим на хората, които трябва да спазват безглутенова диета, както и незаменима част от храните за бебета и малки деца. Поради ниското съдържание на въглехидрати пък се препоръчва на страдащите от диеабет.

Ползите от консумацията на елда не могат да бъдат изброени! Затова си заслужава човек да пробва поне една рецепта с елда. Вкусът й е приятен, малко нетрадиционен за българската кухня. И въпреки че на външен вид наподобява на ориз или жито, вкусът й е различен.

Какво да сготвим с елда?

Освен че е универсално лекарство и средство за превенция на много болести, елдата е и почти универсален хранителен продукт. Най-разпространената рецепта е за каша, която може да бъде както сладка, така и солена.

От елда могат да се приготвят кюфтета, а сварената елда може да бъде добавяна към свежи салати и супи.

Как се приготвя елда?

Това е последният голям плюс на безценните зрънца. Елдата се вари в съотношение 1:2 (една част елда, две части вода) и се приготвя много по-бързо от ориза. Разбирате, че е готова, след като зрънцата се разпукат, набъбнат и омекнат.

Източник: supichka.com

Виж още

Прочети

Лесна смес за пречистване на токсините от организма

Човешкото тяло е нещо, за което трябва постоянно да се грижим, ако искаме да живеем дълго и пълноцен...

Прочети

Плюсовете на диетите с ниско съдържание на въглехидрати

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, включително кетогенната диета бяха спорни в продължение...

Прочети

Бели зъби със смес от куркума, кокосово и ментово масло

Всеки иска да има бели зъби и красива усмивка. Има различни начини за постигането им, като не е задъ...

Прочети

Колко яйца да похапваме на ден

Яйцата са чудесен източник на протеини. Същевременно са лесни за приготвяне и могат да се ползват ка...

Прочети

Мързеливи съвети за нискокалорична вечеря

Говори се, че изисква много повече време, за да приготвиш здравословно ястие, но това определено не...

Прочети

Три билки за качествена детоксикация

В забързаното ни ежедневие и при многото ни социални контакти са малко хората, които имат възможност...