Защо пектинът е толкова полезен?

Снимка: pixabay.com

Пектинът се съдържа в цитрусовите плодове, в дюлите и в сините сливи, но безспорно лидерската позиция заемат ябълките.

Той е изключително полезен, тъй като неговите вещества неутрализират действието на киселините и подобряват функцията на дебелото черво. Има способността да абсорбира отровните вещества, гнилостните продукти и токсините, отделяните от бактериите, като помага за тяхното обезвреждане и изхвърляне от организма.

Свойствата на пектина са причина за забавяне на процесите на храносмилане и изпразването на стомаха. Това води до увеличаване чувството за ситост и намаляването на количеството храна, която приемаме.

Редовната му употреба предпазва от резки изменения в нивата на кръвната захар, както и помага за нормализирането на кръвното налягане. Консумацията на храни, богати на пектин, понижава с около 15% стойностите на вредните мазнини, известни като "лош холестерол". Приемът им също така потиска развитието на ракови клетки в дебелото черво.

Важен факт е, че пектинът не съдържа захар, което го прави подходящ за употреба от диабетици.

Пектинът се използва като сгъстител в хранителната промишленост, най-вече в производството на мармалад и конфитюр. Използва се и като стабилизатор и източник на влакна в плънки, бонбони, плодови сокове и мляко.

Ваня Асенова за MyFood.bg

Виж още

Прочети

Защо затлъстяването е модерна болест?

Голяма част от съвременните изследвания на затлъстяването дават основание да се смята, че то се дълж...

Прочети

Винена фиеста в София

И през този ноември София се превръща във винена столица на България. Седмото издание на най-големия...

Прочети

9 храни, които пречат на съня + здравословните им алтернативи

Нощ след нощ, прекарани във въртене в леглото, взиране в часовника и изчисляване колко ли сън ще ви...

Прочети

Моцарела - божественото италианско сирене

След като ви представихме интересни факти за пармезана, сега ще се спрем на друго вкусно италианско...

Прочети

Здравословна диета. Що е то?

Изграждането на навици за здравословно хранене не е толкова сложно и объркващо, както мнозина смятат...

Прочети

Как да готвим с рукола

Руколата крие много ползи и ценни съставки. У нас все по-често се забелязва като част от салати или...