Защо трябва да ядем боров мед?

Снимка: pixabay.com

Каква всъщност е разликата между боров мед и борово сладко? Истинският боров мед е този, който пчелите произвеждат от боровия прашец. Боровите дървета не отделят нектар, но от повърхността им пчелите събират мана, която преработват в пчелния продукт.

Боровото сладко е нещо различно - всеки може да го приготви вкъщи, като използва борови връхчета или зелени шишарки.

Боровият мед се отличава със своя наситен аромат и вкус на смола, а ползите от консумацията му са незаменими. Изключително важни са съдържащите се в него етерични масла, витамин С и смолисти вещества.

Помага при простуда, кашлица, гнойна ангина и други възпаления на дихателните пътища, както и подсилва имунната система, подобрява храносмилателната система и намалява киселиността на стомашния сок. Този вид мед има антисептично и обезболяващо действие и притежава противомикробни и антибактериални качества.

Не се замисляйте и профилактично взимайте една лъжица чист боров мед или го добавяйте към чая си или друга напитка.

Ваня Асенова за MyFood.bg

Виж още

Прочети

Бели зъби с пюре от пресен босилек

Манията за бели зъби завладява все повече хора. Но вместо да давате луди пари за избелване с различн...

Прочети

Храните, които стимулират мозъка

Ето няколко хранителни продукта, които могат да ви помогнат да се концентрирате, да подобрите паметт...

Прочети

1800 здравословни и вкусни рецепти за делник и празник

Храненето е един от основните проблеми на съвременното ни общество. Докато част от света гладува, др...

Прочети

20 храни срещу умора и главоболие

Желязото е основен елемент за нашето тяло. Без него кръвта не пренася правилно кислорода до органите...

Прочети

Зимно изкушение – ряпа

Ряпата е вкусен зеленчук с изключително много полезни свойства, известна на човечеството още от Древ...

Прочети

Как да ползваме сушените домати

В сушените домати се съдържат големи количества витамин С, Е и К. Те са важни антиоксиданти. Витамин...