Защо трябва да ядем масло

Снимка: pixabay.com/lou_zeni

Maркетинговата бомбардировка, която стартира през последните няколко десетилетия, демонизира наситените мазнини и направи полиненаситените мазнини герои, обръщайки специално внимание към растителните масла, като соево, царевично и памучно.

Маслото, при условие че е органично и идва от хранени с трева крави, предлага толкова много хранителни вещества и ползи, като например:

1. Мастноразтворимите витамини – включва истински витамин А (ретинол), витамин D, витамин К и витамин Е, наред с някои допълнителни кофактори, които увеличават абсорбцията.

Тези мастноразтворими витамини са относително стабилни и могат да оцелеят в процеса на пастьоризация. Маслото е най-добрият източник на тези важни хранителни вещества.

2. Факторът Вулзен – известен още като фактор "антискованост", това съединение се намира в сурова животинска мазнина. Изследователят Розалинд Вулзен открил, че това вещество предпазва хората и животните от калциране на ставите – дегенеративен артрит.

То предпазва също и от втвърдяване на артериите, катаракти, както и калцификация на епифизната жлеза. Пастьоризацията унищожава този фактор, така че, сурово масло, сметана или пълномаслено мляко са необходими, за да го получим.

3. Активатор X (Витамин К2) – мощен катализатор, който помага за абсорбиране и използване на минерали. Маслото може да бъде особено богат източник на K2, ако идва от крави, които ядат бързорастяща трева през пролетните и есенните сезони. Той не се разрушава от пастьоризация.

4. Къси и средноверижни мастни киселини – около 12-15% от маслото е къси и средноверижни мастни киселини, които имат антимикробни, антитуморни, и поддържащи имунната система качества.

5. Омега 3 и 6 есенциални мастни киселини – срещат се в малки, но равни количества, което помага за предотвратяване на свръхконсумация на омега-6 мастни киселини.

6. Холестерол – има високо съдържание в майчиното мляко и от съществено значение за растежа и развитието. Той също така е необходим, за да се произвеждат различни стероиди, които предпазват от рак, сърдечни заболявания и психични заболявания.

7. Микроелементи – включва манган, цинк, хром, йод и селен. Сега можете да разберете защо определено трябва да определите маслото като основна суровина в диетата си и да премахнете напълно изкуствените имитатори, като маргарин, от вашия дом.

Автор: Дерек Хенри (Derek Henry) за naturalnews.com

Източник: "Био Поглед"

Виж още

Прочети

Защо индианците от племето цимани не страдат от сърдечно-съдовите заболявания?

От гледна точка на сърдечно-съдовите заболявания циманите (индиански народ, живеещ в Боливия) са най...

Прочети

Хранене без целулит – 5 бързи съвета

Целулитът е явление както при слабите, така и при по-пълните дами. Значително по-рядко се среща при...

Прочети

Диета за здрави и красиви нокти

Повечето дами имат периоди, в които ноктите им се чупят, цепят се и не изглеждат достатъчно добре, к...

Прочети

Защо черният шоколад е полезен за страдащите от безсъние

Всекидневната употреба на черен шоколад предпазва от безсъние, установили италиански учени от Л'Акуи...

Прочети

Храни за бременни – трети триместър

По време на бременността е изключително важно какво, как и в какво количество се приема. Това важи к...

Прочети

10 рецепти със сода за красота

Искате винаги да сте красиви и здрави?! Е това е една постижима цел и то само с помощта на сода за х...