Защо трябва да ядем масло

Снимка: pixabay.com/lou_zeni

Maркетинговата бомбардировка, която стартира през последните няколко десетилетия, демонизира наситените мазнини и направи полиненаситените мазнини герои, обръщайки специално внимание към растителните масла, като соево, царевично и памучно.

Маслото, при условие че е органично и идва от хранени с трева крави, предлага толкова много хранителни вещества и ползи, като например:

1. Мастноразтворимите витамини – включва истински витамин А (ретинол), витамин D, витамин К и витамин Е, наред с някои допълнителни кофактори, които увеличават абсорбцията.

Тези мастноразтворими витамини са относително стабилни и могат да оцелеят в процеса на пастьоризация. Маслото е най-добрият източник на тези важни хранителни вещества.

2. Факторът Вулзен – известен още като фактор "антискованост", това съединение се намира в сурова животинска мазнина. Изследователят Розалинд Вулзен открил, че това вещество предпазва хората и животните от калциране на ставите – дегенеративен артрит.

То предпазва също и от втвърдяване на артериите, катаракти, както и калцификация на епифизната жлеза. Пастьоризацията унищожава този фактор, така че, сурово масло, сметана или пълномаслено мляко са необходими, за да го получим.

3. Активатор X (Витамин К2) – мощен катализатор, който помага за абсорбиране и използване на минерали. Маслото може да бъде особено богат източник на K2, ако идва от крави, които ядат бързорастяща трева през пролетните и есенните сезони. Той не се разрушава от пастьоризация.

4. Къси и средноверижни мастни киселини – около 12-15% от маслото е къси и средноверижни мастни киселини, които имат антимикробни, антитуморни, и поддържащи имунната система качества.

5. Омега 3 и 6 есенциални мастни киселини – срещат се в малки, но равни количества, което помага за предотвратяване на свръхконсумация на омега-6 мастни киселини.

6. Холестерол – има високо съдържание в майчиното мляко и от съществено значение за растежа и развитието. Той също така е необходим, за да се произвеждат различни стероиди, които предпазват от рак, сърдечни заболявания и психични заболявания.

7. Микроелементи – включва манган, цинк, хром, йод и селен. Сега можете да разберете защо определено трябва да определите маслото като основна суровина в диетата си и да премахнете напълно изкуствените имитатори, като маргарин, от вашия дом.

Автор: Дерек Хенри (Derek Henry) за naturalnews.com

Източник: "Био Поглед"

Виж още

Прочети

Пилинг с кафе за лице и тяло

За да изглежда кожата й свежа, жената е готова да изпробва всевъзможни маски за лице, които може да...

Прочети

Диета? Не, благодаря!

Да мислиш за диета е все едно да мислиш за умиране. И двете думи имат един и същи корен (от англ. eз...

Прочети

Съвети за вкусен домашен козунак

В книгата "Сезонна кухня" на Илиян Димитров ви очакват над 1800 вдъхновяващи и разнообразни рецепти,...

Прочети

Храните, които да избягваме по време на месечния цикъл

Ако има нещо, което обединява всички жени по света, то това е месечният цикъл и в повечето случаи &n...

Прочети

30 сладки мисли за шоколада

Каква полза има от кутиите за патрони? Аз вместо тях слагам шоколад вътре, казва великият Бърнард Шо...

Прочети

От колко часа сън се нуждаете според възрастта си?

18 американски медицински експерти от няколко организации, сред които и американските академии по пе...