Здравословен чипс – мит или реалност?

Снимка: pixabay.com

Американският картофен чипс е любима храна на малки и големи. Поставя началото си още в кредата на ХIХ век и от тогава завладява сърцата на хората.

Много теории има за това как се е появил чипсът, като една от най-разпространените е как ядосан главен готвач нарязал на възможно най-тънко и изпържил хрупкави картофи поднесени със сол на претенциозен клиент. Чипсът толкова се харесал на клиента, че станал част от менюто на ресторанта.

Днес знаем, че прекомерната употреба на пържени храни оказва негативно влияние на организма. Затова и кулинарията се изправя пред предизвикателството да запази същия неустоим вкус, но в здравословен вариант. Ето как да си направите сами здравословен чипс вкъщи:

Чипс = хрупкавост

С течение на времето под чипс спира да се разбира само картофеният тънко нарязан вариант. Днес майстор готвачи от цял свят предлагат различни интерпретации на чипс, приготвени от всевъзможни храни – цвекло, тиквички, моркови, зеле, тофу, дори краставици, банани, кожа от риба и други. Постепенно за чипс започва да се приема всеки тънко нарязан изпечен или изпържен до хрупкавост продукт.

Подправки преди топлинната обработка

Овкусяването с подправки преди печене или пържене е добра възможност да придадете на чипса интересен и различен вкус. Може да се съобразите изцяло с избраната рецепта или да импровизирате, оставяйки своята запазена марка. Най-често за доброто подправяне се използват сол, чили на прах, смлян кимион, чесън на прах, куркума, червен пипер.

Печене на фурна

В по-голямата си част здравословните рецепти за домашен чипс са свързани с тънкото нарязване на различни зеленчуци или интересни продукти, които се запичат във фурна. Задължително загрейте добре фурната, и използвайте хартия за печене, за да не залепнат тънките резенчета от избрания продукт.
Печенето става на кратки интервали от време по 10 – 15 минути, като продуктите често се изваждат и проверяват дали съхнат добре. Когато достигнете степен на хрупкавост, която наподобява тази на класическите рецепти с картофки, е време за сервиране. 

При някои рецепти може да добавите малко мазнина, за предпочитане кокосова или зехтин. Това ще позволи на избраните от вас продукти да станат по-хрупкави по-бързо. Не прекалявайте! Идеята е леко да поръсите на тънка струйка, а не да пържите във фурната.

Автор: Силвия Станчева           

Виж още

Прочети

Свалете няколко килограма с тези здравословни съвети

Ако се стремите към по-здравословен избор по отношение на храните, които консумирате, ако търсите на...

Прочети

Трикове за лечение на хъркането

Досадният проблем поразява и мъже и жени. Така е, защото причините за него са много – хрема и...

Прочети

Веганство ли са постите и какво да консумираме?

Пречиствайки телата си за определен период от време, постещите извисяват духа си, превръщайки телата...

Прочети

Храните, които правят чудеса с метаболизма

Знаете ли, че някои храни могат да ускорят метаболизма ви. Колкото по-бърз е той, толкова повече кал...

Прочети

10 лечебни подправки за оптимално здраве

Подправките са широко използвани за повишаване на здравето. Простото добавяне на няколко вкусни подп...

Прочети

Яж, гладувай и живей по-дълго

В документалния филм "Яж, гладувай и живей по-дълго", британският автор и журналист – д-р Майк...