Зимно изкушение – ряпа

Снимка: pixabay.com

Ряпата е вкусен зеленчук с изключително много полезни свойства, известна на човечеството още от Древността. Започнала е да се отглежда като ядливо кореноплодно преди около три хиляди години. 

Позната е била в Далечния изток – Китай и Япония, както и в Европа и Египет. На една от фреските в Боянската църква от ХIII век е изобразена именно ряпа. Култивирането ѝ през вековете е довело до създаването на голямо разнообразие от сортове и видове.

Ряпата съдържа ензими, минерални соли, витамини. Сто грама бяла ряпа дневно предоставя на организма 34% от необходимия дневен запас витамин С. Сокът от ряпа облекчава работата на стомаха и червата.   

Освен това ряпата подобрява работата на жлъчката. Може също да се използва и като ефективен лек за кашлица. Съставките ѝ облекчават кашлицата като имат бързо и ефективно откашлячно действие.

Прясната ряпа подобрява депресивните състояния, а редовната ѝ консумация тонизира и облекчава стреса като действа отлично върху нервните състояния. Същевременно ще се почувствате тонизирани и с повече апетит.

Важно е да подчертаем, че всички видове ряпа се приготвят за консумация само под формата на салати, настъргани и изцедени сокове или отвара. Ряпата не е подходяща за готвене, тъй като консистенцията ѝ се изменя и става пихтиеста с неприяен вкус и остър аромат.

Бялата ряпа помага на организма да изхвърли излишната вода, като същевременно подобрява работата на бъбреците и е богата на витамин А. Като добавим и високото съдържание на витамин С, е страхотно допълнение към зимните салати с цвекло и моркови.

Червената ряпа има подмладяващ ефект. Богата е на силиций, който се усвоява лесно от организма. Той подпомага укрепването на костите, съединителната тъкан и кръвоносните съдове. Също така съдържа още мед, цинк, калций и витамин А.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Коняк – сгряващата напитка за студено време

Ето как да се сгреете с коняк или бренди в студеното време, така че да се насладите на напитката.

Прочети

Луиз Хей: Тялото пряко отразява нашите убеждения!

Tялото, както и всичко останало в живота ни – не е нещо друго, а пряко отражение на нашите убе...

Прочети

Овесени ядки – състав и ползи за здравето, разликата между ядки и трици

Овесът представлява суровина от зърнена култура – растението овес, което се развива и вирее пр...

Прочети

Мъжете, които обичат бира, са по-добри в секса

Страхотна новина и за двата пола - пиенето на бира увеличава сексуалната мощ! 

Прочети

Лечебните свойства на райската ябълка - божественият плод

Лошото ноемврийско време, освен, че събира малки и големи пред топлото домашно огнище, ражда и един...

Прочети

Идеи за различно постно меню

Традиционната българска национална кухня крие в себе си най-интересни и вкусни ястия. Празничната тр...