Боб на фурна с гъби

Снимка: Георги Цонев / MyFood.bg

Боб на фурна със зеленчуци и гъби, който може да поднесете като основно ястие или като гарнитура. 

  1. Предишната вечер накиснете боба във вода с малко сол. 

  2. На следващия ден изхвърлете водата. Сварете боба до пълна готовност.

  3. Изцедете боба и го прехвърлете в подходящ съд за печене - тава, йенска тенджера, глинен гювеч.

  4. Измийте и нарежете всички зеленчуци и гъбите в желаната от вас големина. Прехвърлете ги в съда с боба. Разбъркайте и разпределете равномерно. Добавете и доматения сос.

  5. Изсипете вода, която почти да покрива боба, зеленчуците и гъбите. Прибавете черния пипер, брашното и разбъркайте, за да се разтворят във водата.

  6. Овкусете със сол. Добавете джоджена, който може да замените с чубрица или магданоз. На финала изсипе равномерно олиото. 

  7. Печете във фурната на 200-250 градуса докато зеленчуците и гъбите станата готови. 

  8. P.S. - на следвания ден бобът е още по-вкусен, поднесен дори и студен. 

  9. Снимка: Георги Цонев / MyFood.bg

Виж още