Домашна пица с пълнозърнесто тесто

Личен архив

Независимо от сезона, пицата е любим избор на малки и големи, а няма нищо по-вкусно от домашно приготвената пица.

  1. Смесете маята (7 г суха мая или 20 г прясна мая), зехтинът и захарта с 1 ч.ч. (200 мл) топла, не гореща вода, разбъркайте и оставете настрана, покрито с кърпа за 5 мин В купа смесете двата вида брашно, солта и подправките. Направете кладенче в средата на брашното и изсипете течната смес. Омесете докато се получи тесто. Ако ви изглежда твърдо или сухо, добавете 1,2 с.л. вода. Сложете тестото в купа и покрийте с кърпа. Оставете на топло за около час, докато тестото втаса и удвои размера си. Извадете го от купата и го премесете.

  2. Личен архив

  3. Извадете го от купата и го премесете. Намазнете плитка тава с малко зехтин или постелете с хартия за печене. Разточете тестото и го преместете в тавата.

  4. личен архив

  5. Поръсете с плънка по желание и печете в предварително загрята фурна на 200 °C докато плънката се запече (15-30 мин. в зависимост от печката).

  6. Личен архив

  7. За вечер с приятели, опитайте плънка от доматен сос, пресен босилек, лук на кръгчета, моцарела, печени чушки, шунка/прошута/чоризо, кръгчета пресен домат и малко кашкавал/пармезан. Бон апети!

  8. Личен архив

Виж още